Droom-‘suburb’ Amsterdam-IJburg alras in duizend scherven

De Republikeinse president van de VS, Donald Trump, heeft het voortbestaan van de American Dream voor de presidentsverkiezingen van november 2020 prominent op de agenda gezet. Elke Amerikaanse staatsburger van welke kleur ook kan de American Dream naleven; heeft de kans om iets op te bouwen: een fijn bestaan, met een eigen huis, een auto, in een mooie, veilige wijk. Het is de grote troef voor nieuwe Amerikanen, iets wat wij in Europa niet kennen. Na het achtjarige bestuur van de Democratische president Barack Obama is de American Dream in gevaar. Deze staat op het punt in rook op te gaan, nu de Democratische partij, via de Black Live Matters-beweging, er alles aan doet om ervoor te zorgen dat zij definitief in duizend scherven valt. Als  de Democraten het voor het zeggen krijgen, verandert ook de Suburban Lifestyle Dream in een socialistische nachtmerrie; als de socialistische heilstaat wordt ingevoerd, zo waarschuwt president Donald Trump.

Als ervaringsdeskundige weet ik dat hij gelijk heeft, want even nadat we in Amsterdam-IJburg een huis hadden gekocht, viel mijn IJburgse droom al in duizend scherven. Voor het gloednieuwe winkelcentrum met de pas geopende supermarkt werd een vrouw door een groep hangjongeren van Antilliaanse en Surinaamse afkomst zo mishandeld dat ze in het ziekenhuis belandde. De weken ervoor had ik de spanningen gevoeld als gevolg van het beleid van de gemeente Amsterdam om grote kansarme migrantenhuishoudens te mengen met kopers, veelal jonge gezinnen. De hanggroepen stonden langs de IJburglaan en in de supermarkt. Ze zochten de confrontatie door je luid aan te spreken als je alleen al naar ze keek. Toen ik het nieuws van deze brute mishandeling indertijd op het IJburg-forum las, kon ik het eerst niet geloven. Het moest verzonnen zijn om IJburg in een kwaad daglicht te stellen. Zo was ik gehersenspoeld door de gemeente Amsterdam en de ontwikkelaars die niets hadden nagelaten om IJburg in de markt te zetten als een uitzonderlijke wijk, waar alles uit de stedenbouwkundige kast was gehaald om deze te laten lukken. Ze vertelden er niet bij dat het tevens een sociaal experiment was om kansarme migranten te mengen met kansrijke kopers, zelfs op blokniveau. Hetzelfde experiment als Barack Obama tijdens zijn bestuur heeft bedacht voor de American Dream, de suburban way of living;  de suburbs, waar je nu nog langs lommerrijke lanen kunt wandelen, waar het veilig is, zonder criminaliteit, vandalisme, overlast van kansarme jongeren van niet-westerse afkomst, al wat de jonge wijk zonder scheidslijnen Amsterdam-IJburg niet kenmerkt. Amsterdam-IJburg, waar grote Marokkaanse hanggroepen zich dagelijks bij koophuizen positioneren om er het woongenot voor de kopers te verpesten. Waar criminaliteit welig tiert; waar kansarme niet-westerse allochtone jongeren kansrijke autochtone jongeren van hun waardevolle bezittingen beroven.

Ook in de VS zullen buitenwijken een sociale mix worden van arme migranten en kopers, zoals in Amsterdam-IJburg, als het aan de Democratische partij ligt. Als Donald Trump de verkiezingen verliest, zal dit socialistische nachtmerriescenario, met de invoering van de socialistische heilstaat, ook in de VS werkelijkheid worden. Dan zullen de VS in hun oervorm verloren zijn. Hier waren we dat al.

Geef een reactie