Over mij

Foto @Esmé Lammers

Mijn naam is Xandra Lammers, ik ben geboren in Amsterdam, aan de Stadhouderskade. Sinds 2005 woon ik in Amsterdam-IJburg, als een van de eerste bewoners van het stedelijke Haveneiland. Aanvankelijk leek de wijk zich te ontwikkelen als een goede middenklassewijk, met uitschieters naar het hogere segment. Zoals deze met glanzende brochures in de markt was gezet door de gemeente Amsterdam en projectontwikkelaars. In de loop van 2008 bleek echter dat de gemeente Amsterdam IJburg gebruikte als overloopgebied vanuit de stedelijke vernieuwing in Nieuw-West, Zuidoost en Noord. Zonder enig beleid werden multiprobleem huurders gemengd met kopers in de woonblokken van het Haveneiland, onder de noemer van de Wijk zonder Scheidslijnen. Hierdoor ontstond een multiculturele bevolkingssamenstelling, die men werd geacht ‘leuk’ te vinden. Er ontstonden spanningen binnen de gemengde woonblokken. Er was vandalisme en verval. Er opende een moskee met een radicale signatuur. Kopers en huurders sloegen op de vlucht. De droom van een nieuw huis bleek voor velen een nachtmerrie te zijn.

Dit blog onderhoud ik om mensen te informeren over het type wijk dat IJburg is; een volkomen andere wijk dan door de MSM (Main Stream Media) en de gemeente wordt voorgesteld. Je zult maar in een probleemblok en/of probleemwijk belanden, of je nu huurder bent of koper. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

4 gedachten over “Over mij

  1. Dear Xandra, I am a research master student at University of Amsterdam currently working on an assignment about Ijburg. Could you perhaps spare time to contribute to my assignment? I would love to interview you that will take maximum 15 minutes.I am highly interested to get to know your stance. I failed to find your email therefore decided to contact you through twitter. Looking forward to receiving your answer. Best, Cemre

  2. Het Verwey-Jonker Instituut onderschreef in 2010 al wat Xandra Lammers stelt over de overlast en het falen van de opzet van IJburg in een onderzoek in opdracht van de gemeente Amsterdam. Overlast door IJburgse jeugd, een concentratie van asociale, overlastgevende gezinnen en de opkomst van zwaar criminele jongeren in IJburg worden expliciet genoemd in het rapport. Gesproken wordt over een ‘gemiste kans’, onder meer omdat er geen dossieroverdracht had plaatsgevonden over multiprobleemgezinnen door corpraties, iets wat normaal gesproken wel gebeurt. De buurtregisseur noemt het onbegrijpelijk dat gezinnen die in de Bijlmermeer al niet met elkaar konden opschieten in IJburg naast elkaar zijn geplaatst. De gemeente Amsterdam heeft onvoldoende de regie genomen en is zwaar tekort geschoten.

  3. Dit is heel
    juist weergeven.
    12 jaar geleden huurde ik op
    IJburg een WIBO (wonen in beschermde omgeving). Geen kinderen toegestaan enz., inmiddels krioelt het er van spelende kinderen in de openbare hal, alsmede startende brommers in het gebouw. Gezinnen met vier kinderen geen uitzondering.

Geef een reactie