Amsterdam-IJburg glijdt af richting getto (met updates)

Franz Zieglerstraat, Haveneiland-Oost, IJburg

In Zweden is het al zo ver. Hele wijken van de grote steden, zoals Malmö, Stockholm en Gotenburg, zijn onleefbaar en veranderd in getto’s, omdat ze door bendes van niet-westerse criminelen worden beheerst, zo berichtte onlangs de Volkskrant. De Zweedse politieke correctheid en gebrek aan beleid zijn de voornaamste oorzaken van deze schadelijke ontwikkeling.

Ook in Nederland dreigen inmiddels wijken door criminele jongeren van niet-westerse afkomst te worden overgenomen. Kijk bijvoorbeeld naar Amsterdam-IJburg, het socialistische experiment Wijk zonder Scheidslijnen, van de Partij van de Arbeid (PvdA), waarbij gloednieuwe woonblokken een menging moesten bevatten van kansrijke kopers en kansarme (multiprobleem-)huurders. Vanaf 2005 werden hele straten vanuit probleemwijken als Nieuw-West en Zuidoost naar Vinex-wijk IJburg overgeplaatst. Dit voor de ‘broodnodige doorstroming’ in het kader van de stadsvernieuwing van deze wijken. In IJburg ging het al snel zichtbaar bergafwaarts. Je kon de IJburglaan, die het eiland verdeelt, niet belopen of je werd ermee geconfronteerd. Elke dag was er weer een ondernemer het slachtoffer van inbraak, met ingeslagen ramen. Bedrijven hielden het voor gezien en zochten hun heil elders. In 2008 kreeg de wijk mede als gevolg hiervan een eigen politiebureau.

In januari 2016 sloot het bureau de deuren echter alweer, als gevolg van bezuinigingen. Criminele jongerengroepen kregen het op met name het gemengde Haveneiland al snel weer voor het zeggen. Sindsdien is de politie in IJburg vrijwel onzichtbaar. Ze rijdt rond in autootjes. De wijkagent schittert er door afwezigheid. Op het Haveneiland waren er intussen verschillende schietpartijen.

Afgelopen week bleek dat dit gebrek aan zichtbare handhaving een hoge prijs heeft. Dag na dag waren er de afgelopen week op het eiland nieuwe straatroven, waarbij minderjarige kansrijke jongeren door minderjarige kansarme jongeren van hun dure bezittingen, zoals IPhones en Airpods, werden beroofd. De overheid creëert met dit gebrek aan handhaving en haar politieke correctheid onleefbare wijken, die langzaam maar zeker afglijden richting getto’s.

Update 4-2: Uit onvrede met de recente straatroofgolf en het gebrek aan openheid hierover zijn bewoner Jeroen Willems en ik inmiddels een besloten Facebookgroep gestart, IJburg de andere kant. Deze is ongecensureerd anders dan de besloten Facebookgroep van de gemeente en politie Amsterdam.

Update 13-10: Nadat bewoners van het Haveneiland al wekenlang worden geteisterd door allochtone jongeren van niet-westerse afkomst (Marokko, Suriname, de Antillen), die dagelijks in de straten van het eiland zwaar vuurwerk, zoals vuurwerkbommen, afsteken, werd er in dit trieste verhaal afgelopen zondag een absoluut dieptepunt bereikt. Amsterdam-IJburg was weer eens landelijk nieuws, want bij een surveillance van de politie werden op Haveneiland-West twee tieners van 13 en 14 aangehouden. Zij bleken in het bezit van zwaar vuurwerk en machetes van maar liefst 50 centimeter. Een dag eerder, op zaterdagavond, waren, rond het Ed Pelsterpark, een bewoner met zijn hond door jongeren met vuurwerk belaagd.

Vinexwijk Amsterdam-IJburg werd indertijd opgezet en was bedoeld om jonge gezinnen te behouden voor de stad. De vraag is wanneer de kapitaalkrachtige gezinnen van het eiland wegtrekken en wat er dan overblijft van de peperdure vinexwijk? Niet anders dan een getto.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.