Theo van Gogh en Amsterdam-IJburg

Theo van Goghpark, Amsterdam-IJburg

Op 2 november 2005 begon ik dit blog; het was de eerste sterfdag van filmmaker en publicist Theo van Gogh. Zoals veel andere mensen heb ook ik Theo van Gogh een keer in levenden lijve gezien. Hij liep op de Linnaeusstraat tegenover het Tropenmuseum; ik zat in een auto richting de stad en we maakten oogcontact. Hij keek alsof hij je al eeuwen kende. Ik kende Theo van Gogh verder van familie, bekende Nederlanders, die hem maar niets vonden. Als er weer een BN-er door hem werd beledigd, was ook mijn familie diep gekwetst. Ik was geen bekende Nederlander dus mij deerde het niet. Ik keek veel op zijn website, ‘De gezonde roker’, die ik vrijwel dagelijks bezocht. Er heerste een nihilistische sfeer die me zowel afstootte als aantrok.

In IJburg is een Theo van Goghpark. Het troosteloze park ligt op Haveneiland-Oost. Er wonen in de omgeving veel Marokkaanse gezinnen, in grote huizen, die vanuit Amsterdamse stedelijke vernieuwingswijken naar IJburg zijn gelokt. Ook vanuit Slotervaart-Overtoomse Veld zijn Marokkanen naar IJburg gemigreerd. Slotervaart-Overtoomse Veld is de oude wijk van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Het hele blok van mijn schoonouders, waar indertijd ook Mohammed B. en zijn gezin woonden, is inmiddels gesloopt. Mijn schoonfamilie bewoonde een zeskamerappartement aan de Louis Apolstraat, de familie B. een achtkamerappartement aan de Hart Nibbrigstraat. Waarheen de familie van B. na de sloop is verhuisd, is onbekend. Het zou goed kunnen naar IJburg.

Op Haveneiland-West is sinds enige jaren een Marokkaanse moskee, met een salafistisch moskeebestuur, gevestigd. IJburger Safoan Mokthari, alias Kami-Kazi (Kroon Arabieren Mits Islamitisch-Kogels Aan Zionistische Infiltlranten), die eerder in Geuzenveld woonde, is actief voor de moskee. Een van de eerste activiteiten, die hij als jongerenwerker in IJburg verrichtte, was het organiseren van een Iftar in jongerencentrum IJtopia. Hierbij was ook het moskeebestuur genodigd. Het feest werd door de gemeenschap gesubsidieerd. Sindsdien zijn er vele gesubsidieerde iftars in IJburg gehouden, steeds mede georganiseerd door Safoan Mokhtari, namens het moskeebestuur.

Nadat Mohammed B. Theo van Gogh op 2 november 2004 aan de Linnaeusstraat had afgeslacht, zei hij tegen een vrouw die hem ter verantwoording riep: ‘Dan weten jullie ook wat je te wachten staat …’

Ik zie in IJburg veel opgefokte criminele Marokkaanse jongeren. Het zijn tijdbommetjes. Ik zie een radicaal islamitische jongerenwerker die zich over de jeugd hier ‘ontfermt’. Deze Safoan Mokhtari wordt door het linkse bestuur en de politie op handen gedragen. Er is van de moord op Theo van Gogh niets geleerd.

Amsterdam-IJburg, 2 november 2018

Geef een reactie