Viering 15 jaar Wijk zonder scheidslijnen Amsterdam-IJburg farce

Viering 15 jaar IJburg, Joris Ivensplein, Haveneiland-West

Drie dagen voor de viering van 15 jaar IJburg bevestigden Marokkaanse jongeren een mortierbom aan het appartement van de kersverse dominee van IJburg en zijn man, op Haveneiland-West. De jongeren werden tijdens hun werk betrapt en vluchtten. Als de bom was afgegaan, was de schade verwoestend geweest. Vernietigend.

Het kenmerkt de mislukking van de Wijk zonder Scheidslijnen IJburg, waarbij (veelal islamitische) migrantengezinnen in het kader van de stedelijke vernieuwing vanuit de achterstandswijken van Amsterdam op het Haveneiland werden gehuisvest. In Amsterdam-IJburg werden immers speciaal voor de grote migrantengezinnen sociale woningen gebouwd, in duistere woonblokken, gemengd met koophuizen.

Want als er iemand zich niet aflatend had ingezet voor het lukken ervan was het wel de dominee, die vanaf zijn inwijding enthousiast verbinding zocht met de islamitische gemeenschap, waarvan ook vele foto’s getuigen.

Het nieuws over de aanslag op de dominee en zijn man kwam drie weken erna naar buiten, in een groot artikel in Het Parool. Hoewel allang bekend was dat het een aanslag van Marokkaanse jongeren betrof, werd hierover in het artikel in alle talen gezwegen. Er werd zowaar impliciet naar de eigen christelijke groep gewezen. Het bewijst dat het taboe op het benoemen (door de media) van de problemen van samenleven met islamitische bevolkingsgroepen nog steeds levensgroot is. De politie Amsterdam zweeg zelfs in alle talen over deze morbide aanslag. Naar de reden ervan is het gissen. Angst voor reputatieschade van de Wijk zonder Scheidslijnen IJburg ligt voor de hand, drie dagen voor de viering van het 15 jarig bestaan ervan.

Op het feest van de gemeente Amsterdam werd op het door Marokkaanse jongerenoverlast geteisterde Joris Ivensplein gezongen, ‘Samenleven … Nederland wordt steeds rechtser…’ Er was een halalbuffet; eten voor moslims was gratis. De vele tafels waren nauwelijks bezet. Het feestje ter ere van het 15-jarig bestaan van de Wijk zonder Scheidslijnen IJburg was een grote farce. Niet verwonderlijk dat Nederland steeds rechtser wordt.

 

Geef een reactie