Kerk Amsterdam-IJburg in verval

Kerk op IJburg, Ed Pelsterpark

 

Onlangs aten mijn familie en ik bij een Italiaans restaurant, aan de IJburglaan. Nadat we hadden plaatsgenomen, spotte ik aan een tafel naast ons een gezelschap, onder wie een lid van het kernteam van de Protestantse Kerk op IJburg van de PKN (Protestantse Kerk Nederland). Het was een grote gezette man met een onverzorgd voorkomen, die ik herkende als degene, die me voor de Vomar in Winkelcentrum IJburg om mijn stem op Geert Wilders voor ‘poep’ en ‘stront’ had uitgescholden. ‘Dat ben jij, Xandra Lammers!’, zo had hij me toegevoegd, terwijl ik de hele man niet eens kende.

Ik was verbaasd toen ik enige tijd erna zag dat deze man hoog in de gelederen van de Kerk op IJburg was opgeklommen. Eigenlijk was het weer niet verbazingwekkend, aangezien de toenmalige predikant, Rob Visser, fervent Wilders-hater was. Volgens deze voorganger stonden Geert Wilders en zijn aanhang voor een ‘verderfelijke haatcultuur’, die door de kerk moest worden gestopt. Kennelijk vond men in de Kerk op IJburg dat je Wilders-stemmers op straat gewoon ongestraft kon uitschelden. Eigenlijk heel mooi werd dat ongetwijfeld geacht, een daad van verzet. Mij leek het eerder een teken van moreel verval.

Aan eenzelfde moreel verval moest ik denken toen ik een maand geleden op Facebook zag dat vertegenwoordigers van de Kerk op IJburg een bezoekje brachten aan vertegenwoordigers van de Marokkaanse Moskee van IJburg, onder wie prominent lid Safoan Mokthari, alias Kami-Kazi (Kroon Arabieren Mits Islamitisch-Kogels  aan Zionistische Infiltranten). Deze antizionistische/antisemitische houding van de moskee was eveneens in lijn met het gedachtegoed van de voormalige predikant van de kerk op IJburg, die zich belijdend pro-Palestina heeft getoond. Ook stadsdeel Oost was van de partij.

Rond die tijd liep ik langs de Protestantse kerk, De Binnenwaai, aan het Ed Pelsterpark. Kerst 2017 was aanstaande. De kerk zag er verloederd uit, geen kerstboom of andere uiting van onze christelijke traditie. Na de Kerst passeerde ik de kerk opnieuw. De bloembakken, die voor de kerk geplaatst zijn om Marokkaanse hangjongeren te weren, werden als afvalbak gebruikt. De armzalige aardewerken pot met iets wat op een plant leek, was gevallen en lag in scherven. Geen stervende ziel van de kerk had de behoefte gevoeld het verval te keren. De morele verloedering van de kerk was inmiddels tot in het fysieke domein doorgedrongen.

Het aantal christenen in  Amsterdam slinkt intussen. Steeds minder Amsterdammers noemt zich nog christelijk. De islam is daarentegen in opkomst. Kerken worden gesloopt, terwijl moskeeën verrijzen. De PKN heeft geen antwoord op de rijzende ster van de Islam in Amsterdam, getuige de verloedering van de Kerk op IJburg.

Geef een reactie