Schietpartijen aan verkeerde kant van VINEX-wijk Amsterdam-IJburg (met updates)

Solid 1, IJburg

Enige weken geleden, op 18 november 2017, was er een schietpartij vlak bij Winkelcentrum IJburg. Het winkelcentrum is gelegen aan de verkeerde zijde van de IJburglaan, die VINEX-wijk Amsterdam IJburg doorkruist. De schietpartij vond op klaarlichte dag plaats in Solid 1. Een megalomaan project van woningbouwvereniging Stadgenoot, dat mislukte. Als gevolg van het ontbreken van vraag ernaar werd slechts een deel ervan gerealiseerd. Inmiddels is het grotendeels buiten Woningnet om aan sociaal zwakkeren verhuurd. Het in grijze steen opgetrokken gebouw oogt als een kille tante, naast wie niemand wil plaatsnemen.

Na de schietpartij, waarbij een gewonde viel, kwam de politie met een burgernetoproep om uit te kijken naar drie mannen, een van Noord-Afrikaanse, een van Columbiaanse en een van autochtone afkomst. Het gaf een gevoel van onveiligheid dat er mogelijk drie vuurwapengevaarlijke mannen in de wijk rondliepen.

Sinds jaar en dag kent Amsterdam-IJburg een ‘goede’ en een ‘verkeerde’ kant. Aan de goede kant is nauwelijks sociale menging toegepast. Aan de andere kant is door de gemeente Amsterdam naar hartenlust aan sociale menging gedaan, met de Wijk zonder Scheidslijnen IJburg. Hierbij zijn in duistere woonblokken groepen bij elkaar gezet, die in een normale situatie niet bij elkaar zouden wonen. Kopers en grote migrantengezinnen. Een socialistisch experiment.

Vrijwel direct nadat de eerste gemengde blokken in 2008 werden opgeleverd ontstonden er spanningen. Aan de goede kant van de IJburglaan werd (en wordt) door bakfietsvaders en -moeders geklaagd over ‘hullie’ van de verkeerde kant. Zij verpesten het voor de goede kant.

Dit was de vijfde schietpartij in IJburg, die alle aan de verkeerde kant plaatsvonden. Een ervan in de sociale woningbouw bij me om de hoek. Het lijkt dat de zware criminaliteit zich in IJburg begint te wortelen. Onlangs kwam bijvoorbeeld een Marokkaanse jongere van de Top600 vrij nadat hij voor wapenbezit gevangen had gezeten. Hij is een van de velen. Hij loopt nu weer ongehinderd in IJburg rond. In maart 2018 worden de containerhuizen voor statushouders aan de Daguerrestraat opgeleverd. Gelegen aan de verkeerde kant van IJburg. Statushouders zijn evenals Marokkaanse jongeren oververtegenwoordigd in de (zware) criminaliteit.

Het wekt geen verbazing dat de goede kant tot nu toe werd gevrijwaard van dergelijke ‘incidenten’. Anders dan aan de verkeerde kant, werd hier niet met de Wijk zonder Scheidslijnen geëxperimenteerd.

Update 30-1-2018:

Naar inmiddels gebleken is, ging het bij de schietpartij aan de Cas Oorthuyskade van 18 november 2017 een gewelddadige woningoverval, waarbij een zwaargewonde is gevallen. Het 28-jarige slachtoffer is een man en is bewoner van de woning. De toedracht van de woningoverval is nog steeds in onderzoek.

Ook het signalement van de daders is intussen aangepast. Dit is als volgt:
Dader 1: man, getinte huidskleur, kort gemillimeterd haar, donkere kleding;
Dader 2: man, blanke huidskleur, kort gemillimeterd haar, donkere kleding;
Dader 3: man, getinte huidskleur, blauwe pet, donkere kleding.

De daders zijn nog steeds voortvluchtig.

Update 1-6-2018:

Op maandag 28 april 2018 heeft waarnemend burgemeester Van Aartsen van Amsterdam een huis aan de Erich Salomonstraat, Haveneiland-West, gesloten. De sluiting is voor drie maanden. Dit naar aanleiding van een eerdere beschieting van het huis, op 7 mei 2018. Zie ook https://www.parool.nl/amsterdam/woning-op-ijburg-gesloten-na-beschieting~a4598884/ 

Ook deze zesde schietpartij vond plaats aan de verkeerde kant van IJburg.

Geef een reactie