Als je in de Wijk zonder Scheidslijnen IJburg misstanden meldt krijg je een steen door je ruit

Op een winderige dag in februari 2020 zijn een medebewoner van IJburg en ik de besloten Facebookgroep ‘IJburg, de andere kant. Ongecensureerd’ gestart. Onder andere uit onvrede met de Facebookgroep over IJburg van politie Amsterdam en de gemeente, waarin werd gecensureerd. Duistere aspecten van de Wijk zonder Scheidslijnen, aan de andere kant van de IJburglaan, werden er nauwelijks belicht.

Eerder die dag hadden de buurtbewoner en ik een gesprek gehad met Maxim, van de toenmalige fractie van Forum voor Democratie (FvD), naar aanleiding van de straatroofplaag van dat jaar, die ik netjes had gemeld op mijn nieuwssite op basis van informatie van politie Amsterdam, met als dieptepunt 6 straatroven in 1 week. Pas nadat ik deze plaag op mijn bescheiden nieuwssite had gemeld, berichtten de MSM hierover. Maxim zei me dat mijn nieuwssite aardig wat bezoekers trok en er vast behoefte bestond aan een besloten groep waarin bewoners hun hart over de misstanden in IJburg konden luchten. Thuis gekomen maakte ik direct de besloten Facebookgroep ‘IJburg de andere kant, Ongecensureerd‘, over veiligheid en leefbaarheid in de wijk.

Het is 2 jaar later en de groep heeft inmiddels 945 leden. Als moderator plaats ik filmpjes van misstanden die ik van bewoners ontvang. Dit roept vaak heftige reacties van (Marokkaanse) medebewoners van IJburg op, die ik via Messenger krijg. In de afgelopen paar maanden deed ik 3 keer aangifte, van bedreiging en vernieling van mijn huis. Een medebewoner eiste eerder dat ik een bericht van mijn nieuwssite verwijderde waaraan ik niet wilde voldoen. Ze uitte hierbij dreigementen als ‘je moet vrezen voor je leven’ en ‘ik plaats een foto van je huis op sociale media en stuur Marokkaanse jongeren op je af. Bereid je maar vast voor’. 2 weken geleden vernielden inderdaad 2 in het zwart geklede jongeren met capuchons over het hoofd mijn voordeur.

In IJburg wonen dan ook veel Marokkanen die in 2008 in het kader van de stadsvernieuwing vanuit achterstandswijken naar het Haveneiland zijn overgeplaatst . Hele straten worden er bevolkt met grote Marokkaanse gezinnen, waarvan het kroost inmiddels ware terreur zaait in de wijk, bewoners en ondernemers intimideert. Ook is er sprake van een levendige drugshandel. Over al deze misstanden bericht onze besloten Facebookgroep.

Als ik bij mijn huis wordt belaagd, vinden wijkagenten dat ik mijn toon maar wat moet matigen en berichten niet in de groep zou moeten plaatsen. Bij de laatste vernieling van onze voordeur blijft het stil van de zijde van de wijkagenten, die de kant van de belagers lijken te kiezen.  De agent die de laatste aangifte van vernieling opneemt, uit zich daarentegen juist positief over de groep. Wellicht krijgt de politie extra mensen als misstanden in IJburg naar buiten komen. Ze noemt de jeugd van IJburg een drama.

De politie dreigt intussen de controle in IJburg volledig te verliezen en wanneer je  misstanden meldt krijg je een steen door je ruit. IJburg glijdt steeds verder af richting getto.

14 maart 2022

Eén gedachte over “Als je in de Wijk zonder Scheidslijnen IJburg misstanden meldt krijg je een steen door je ruit

  1. Pingback: Het is tijd om uit Amsterdam-IJburg te vertrekken | www.xandralammers.nl

Geef een reactie