Het vrije debat in IJburg is een farce (met update)

naamloos (10)

Deze week vindt in IJburg een debat plaats over ‘Gastvrijheid, blijheid’. Op de facebookpagina van de initiatiefnemer, de FlexBieb, is te lezen: ‘Het thema van deze eerste bijeenkomst is ‘Gastvrijheid, blijheid?’ Wat zijn de effecten van de vluchtelingenstroom en de onrust in Europa op het samenleven hier in onze eigen stad? Hoe gastvrij zijn we, en waarom? Voor vluchtelingen? En in het verlengde daarvan: voor andere bevolkingsgroepen dan de onze? Andersdenkenden? Waar liggen onze grenzen?’

Kortom, hoe uitnodigend en tolerant is de IJburger voor de islamitische asielzoekers die in deze tijd Europa overspoelen?

De FlexBieb heeft het debat georganiseerd in samenwerking met Moskee IJburg en stadsdorp IJburg en is een vervolg op het debat over ‘Verbinding’. Dit vond in december 2015 plaats in het IJburg College en was georganiseerd door stadsdeel Oost. Bij dat debat was de politie aanwezig naast vele IJburgers, onder wie een aanzienlijk aantal bebaarde islamieten. De aanslagen door moslimterroristen van 13 november in Parijs waren immers net geweest. Ook ik was er bij.

De vicevoorzitter en een bezoeker van Moskee IJburg gaven tijdens dit debat lukraak te kennen dat zij zich ergerden aan de berichtgeving van ‘mevrouw Lammers’, in blogs en op twitter. Recent noemde dezelfde bezoeker naar aanleiding van mijn laatste blog mij op twitter ‘gevaarlijk’ en een ‘dorpsgek’. Hij zit wat dat betreft op gelijke golflengte met de initiatiefnemer van het debat ‘Gastvrijheid, blijheid?’, die mij in vergaderingen met vrijwilligers naar aanleiding van mijn blogs meermalen ‘een gevaar voor IJburg’ heeft genoemd.

Problemen had ik al eerder met Marokkaanse jongeren over mijn blogs, twitter- en nieuwsberichten. In de tijd dat ik nog wandelde naar het winkelcentrum werd ik meermalen door een Marokkaan ‘verrader van IJburg’ genoemd; ook beet deze jongen mij toe dat hij mij de tanden uit de bek zou slaan. Een Marokkaans-Nederlandse jongere, wiens broer door een arrestatieteam van zijn bed werd gelicht en die sindsdien vastzit, schreeuwde op loopafstand van mijn huis dat als ik mijn berichtgeving over ‘Marokkanen’ niet zou stoppen, hij me zou afmaken; hij wist me te vinden.

Ook de (allochtone) exploitant van de pas geopende eetkeet aan de Diemerparklaan weet niet om te gaan met de vrijheid van meningsuiting. Mijn tweets over zijn ‘krot’ schoten hem dusdanig in het verkeerde keelgat dat hij het nodig vond om me op straat uit te schelden voor haatzaaier; ik moest maar ‘verdwijnen’ van IJburg en was niet welkom in zijn eetgelegenheid.

Hoewel ik het debat ‘Gastvrijheid, blijheid?’ in de FlexBieb graag zou bijwonen, al was het maar voor mijn blog, zal ik er deze keer niet bij zijn. Genodigde sprekers zijn onder meer Omar Iboualatsen, voorzitter van de salafistische moskee Al Karama, Amsterdam-Oost, en Lody van de Kamp, rabbijn te Amsterdam-Zuid, CDA-politicus en schrijver. Beiden hebben in elk geval gemeen dat ze een bovengemiddelde weerzin tegen Geert Wilders en aanhang koesteren. In een ideologische locatie als FlexBieb IJburg is het vrije debat helaas een farce. Islamieten en multiculti’s zullen ongetwijfeld toestromen …

Update 25-02: Rabbijn Lody van de Kamp is ‘helaas verhinderd’ om plaats te nemen in het panel van de debatavond, zo meldt de website van de FlexBieb.

Geef een reactie