In alle stilte is Politiebureau IJburg opgeheven. Zonder enige aankondiging heeft de politiepost aan de IJburglaan op 1 januari 2016 de deuren gesloten. De huur van het pand is opgezegd. Zelfs de burgervader van Amsterdam, Eberhard van der Laan, die IJburg op 29 januari 2016 met een bezoek vereerde, wist hier niets van. De politiepost, die er in 2008 kwam, moest verdwijnen in het kader van de Nationale Politie. Zij werd door de overheid overbodig gevonden. Niet de burgemeester maar de korpschef gaat inmiddels over de veiligheid van de bewoners van IJburg. Van der Laan gaat nog wel over de openbare orde. De IJburgers kunnen nu voor aangiften terecht op internet en anders kunnen ze hiervoor altijd nog naar Bureau Balistraat, in de Indische Buurt, dat je per fiets kunt bereiken via het Diemerpark, waar criminele jongeren steeds vaker de dienst lijken uit te maken. Een wijkagent van IJburg verzekerde ons tijdens de bijeenkomst met de burgemeester dat er ‘vrijwel’ permanent drie agenten op het eiland zullen zijn. Indien nodig komt er versterking vanuit de Indische Buurt.
Het schrikbeeld van burgemeester Van der Laan zijn de banlieues van Parijs, waar de aanwezigheid van de politie zich beperkt tot een arrestatiebusje dat zo nu en dan de wijk in- en uitrijdt. Het contact van de politie met de Parijse buitenwijken is vrijwel nihil. Zo erg gesteld is het gelukkig niet met de Amsterdamse wijken, vertelde hij. Een geluk bij een ongeluk is dat de banlieues in alle opzichten inmiddels zo onleefbaar zijn dat zelfs jihadisten er niet graag vertoeven. Deze zijn liever in Oud-Molenbeek, Brussel, dat meer sfeer heeft. Een wijk, waaruit de politie zich eveneens heeft teruggetrokken. De aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, waarbij 130 mensen in koelen bloede werden vermoord, werden voorbereid in de huizen van dit ‘broeinest voor jihadisten’. Alle jihadisten waren home-grown. Sinds de politie Oud-Molenbeek ging mijden, nadat er in de jaren zestig van de vorige eeuw Marokkaanse islamitische migranten waren komen wonen en de autochtonen waren weggetrokken, was de wijk onherkenbaar getransformeerd naar een oemma (wereldwijde islamitische gemeenschap).
Het lijkt dan ook een riskant avontuur om de politiepost van IJburg weg te halen. Een medewerker van een winkel aan het Joris Ivensplein vertelde dat de jongeren die er een ‘grimmige sfeer’ veroorzaken alleen ontzag voor de politie hebben. ‘Als die komt, zijn ze vertrokken,’ vertelde hij. De sfeer is inmiddels zo intimiderend dat de huismeester van de appartementen waarvan de brievenbussen tijdens oud en nieuw zijn opgeblazen, weet wie de daders zijn, maar dit niet aan de politie durft te zeggen vanwege angst voor represailles. Ook andere probleemplekken, zoals de omgeving van het Ed Pelsterpark, worden onveilig gemaakt door de jeugd. Jongeren maken nu al 34% uit van het inwonertal van 21.000 en hun aantal zal de komende jaren explosief stijgen. En de problemen navenant. De politie zal dan meer dan ooit nodig zijn om de orde op het eiland te handhaven.
In IJburg wonen intussen steeds meer Marokkaanse islamieten, die er zijn komen wonen vanuit de stedelijke vernieuwing in andere delen van de stad. Er zijn al twee planken met kant-en-klare maaltijden halal bij de AH in Winkelcentrum IJburg en aan de Pampuslaan hebben verschillende islamitische winkels de deuren geopend. De aantrekkingskracht die dit heeft op islamieten uit andere delen van de stad moet niet worden onderschat. (Ter vergelijking, in het Oostelijk Havengebied verkoopt de AH geen enkel halalvoedsel en evenmin kent de wijk islamitische winkels.) De islamieten van IJburg bezoeken wekelijks Moskee IJburg, met zijn radicale connecties. In de omgeving van de haven van IJburg werd al een vlag van het kalifaat gespot, wapperend uit een raam. Nu de politie van het eiland verdwenen is, lijkt IJburg, in het beste geval, af te stevenen op een Parijse banlieue of, in het ergste geval, een jihadistisch broeinest à la Oud-Molenbeek.