Vinex-wijk IJburg wordt hoe dan ook een achterstandswijk

Aanplant bomen IJburglaan

Aanplant bomen IJburglaan

 

Enkele weken geleden verscheen het boek ‘Vinex-mensen’, van journalist Tijs van den Boomen, over de bewoners van Vinex-wijken. Deze werden op grond van de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra (VINEX) tussen 1995 en 2005 uit de grond gestampt, op uitleglocaties van veelal de grote steden. De idee was om de middenklasse voor de stad te behouden. Rijkere huishoudens moesten worden verleid om er een huis te kopen. In het geval van IJburg was het tevens een proeftuin voor sociale menging, de Wijk zonder Scheidslijnen. Grote Marokkaanse gezinnen werden er in blokken samen met kopers gehuisvest. Ook sociale huurders werden, vanuit de stedelijke vernieuwing, verleid om naar IJburg te verkassen, onder andere met de belofte van een moskee.

De opgave voor de toekomst van de Vinex-wijk is onder meer dat het een proeftuin voor migratie moet worden. In de loop van 2015 toen de vreemdelingenstroom aanzwol, werden met name de Vinex-wijken genoemd, waar vluchtelingen konden worden gehuisvest. De Wijk zonder Scheidslijnen IJburg was een voorteken van wat er nog gaat komen.

Het is algemeen bekend dat grote Marokkaanse gezinnen een wijk kunnen verpesten. Ik kan me indertijd de opluchting van het gezin boven me nog goed herinneren. In de IJselbuurt, Rivierenbuurt had ik net een sociaal huurhuis geaccepteerd. Ik was godzijdank geen groot Marokkaans gezin, werd me verteld. Vele jaren na dato wist een Marokkaanse familie de IJselbuurt alsnog naar de rand van de afgrond te brengen. Het voorheen fijne buurtje was in een klap verworden tot een achterbuurt.

Gemeenten worstelen met de huisvesting van deze moeilijke groep. Een wijk verloedert binnen no-time als de Marokkanen er arriveren. Dat was in de wijken van Nieuw-West al zo. Binnen twintig jaar waren in Slotervaart/Overtoomse Veld alle Hollanders vertrokken en was het een achterstandswijk. Mijn schoonouders hebben het proces van dichtbij meegemaakt. Ze woonden om de hoek van de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., in het zelfde blok. Ook de Nederlandse journalist Arthur van Amerongen weet er alles van. Hij dook enige tijd onder in de Marokkaanse gemeenschap in de Brusselse wijk Molenbeek, waaruit eveneens alle autochtone Belgen waren gevlucht. Hij voorspelde dat in Brussel een terroristische aanslag  van de Marokkanen zou komen. Deze kwam er in 2017. Hij voorspelt nu dat  een aanslag door Marokkanen zal plaatsvinden in Amsterdam. ‘Ze haten ons.’

Vinex-wijk IJburg telt 60 tot 70% corporatiewoningen. In de gemengde blokken van het Haveneiland is vandalisme en diefstal in parkeergarages schering en inslag. Ook zijn er geregeld branden. De criminele bendes schieten er als paddenstoelen uit de grond. Als de Hollanders als gevolg van het slechte leefklimaat uit IJburg vertrekken, resteert er een achterstandswijk. Dat had de gemeente Amsterdam kunnen weten toen ze indertijd de Wijk zonder Scheidslijnen bedacht.

Geef een reactie