Oemma IJburg?

20170622_153352-1

Bidtent bij Al Fourkane Moskee IJburg

Een Oemma is de wereldwijde islamitische gemeenschap. In Amsterdam-IJburg is de islamitische gemeenschap inmiddels zo groot dat deze uit het pand van (de radicale) Moskee IJburg, op Haveneiland-West, is gegroeid. De buren van de moskee hebben hiervan kunnen meegenieten, toen de islamieten tijdens de ramadan naast de moskee een witte bidtent opzetten zonder dat zij hiervoor toestemming van de autoriteiten hadden verkregen. De gebeden van een grote groep islamieten klonken tot 1 uur ’s nachts in de woonwijk. Hiermee plaatste de islamitische gemeenschap zich boven de Nederlandse wet. Dit tot ergernis van omwonenden, van wie velen vroeg op moesten staan voor hun werk.  Een telefoontje van een omwonende aan het stadsdeel was voldoende om de bidtent te laten verwijderen. Tot opluchting van de bewoners van het blok, waar de moskee is gevestigd.

De ramadan wordt wereldwijd met het Suikerfeest afgesloten. Op de dag van het Suikerfeest moeten islamieten voor het gebed in een moskee samenkomen. Het gemeenschappelijk gebed vond dit jaar in alle vroegte in IJburg plaats. Het heet Eid-el-Atfir (het einde van de ramadan). De moskee bood wederom geen ruimte, dus week men uit naar de tegenover gelegen sportzaal. Deze keer werd het gebed in het Centrum voor Vrije Tijd (CVT), aan het Ed Pelsterpark , Haveneiland-West, gehouden, tegenover Moskee IJburg en naast de protestantse kerk van IJburg.  Het CVT is gelegen in een gesloten, duister gebouw, een van de vele solids in IJburg. De in de solid gelegen ruimten van het CVT zijn van de gemeente Amsterdam. Er is een gesubsidieerde multiculturele buurtkamer en een sportzaal. De sportzaal was de ochtend van het gebed voor ‘Eid’ gevuld met zo’n 200 islamieten. De beelden ervan verschenen op de  Facebookpagina van een jongerenwerker in IJburg, Safoan Mokhtari (onder zijn alias Saf-One Kami-Kazi), indertijd woonachtig in Nieuw-West, waar hij onder andere namens de PvdA enige tijd politiek actief was. Deze jongerenwerker huurde namens de ondoorzichtige Moskee IJburg, die nog steeds geen nieuwe website heeft, de ruimte van de gemeente Amsterdam.

De islamitische gemeenschap van IJburg groeit dan ook gestaag en zal, als het aan de islamieten ligt in een Oemma IJburg eindigen. Laat het een waarschuwing zijn voor andersdenkenden en liefhebbers van de vrije westerse samenleving in Vinex-wijk Amsterdam-IJburg.

 

Geef een reactie