Sinterklaasoptocht achter zwarte schermen in Amsterdam-IJburg

Onderweg naar de verschroeide hagen aan de Pampuslaan, waar de avond ervoren, gelijktijdig met de heftige rellen in Rotterdam, Marokkaanse relschoppers onophoudelijk vuurwerk hadden afgestoken en brandjes hadden gesticht, hoorden we een stem schallen via een luidspeaker.

‘Het zal de Sinterklaasoptocht wel zijn.’ Sinds enige jaren was deze ook in IJburg. Meestal met beveiliging. We passeerden de haven, waar zwarte schermen waren geplaatst. Zou dat in verband met de vuurwerkrellen zijn? vroeg ik me af. We liepen dichterbij en ik zag twee in het zwart geklede mannen, die een controle uitvoerden. Ineens wist ik dat het de vermaledijde QR-controle was. Sinds enige weken was in Nederland de 3G-Regel naar Duits en Oostenrijks voorbeeld ingevoerd, waarbij ongevaccineerden alleen met een negatieve test horeca, zwembaden en evenementen mochten bezoeken. In parken mochten ze gelukkig nog wel komen. Vergelijkingen met de maatregelen tegen de Joodse medemens van voor de oorlog waren verboden en uit den boze.

Ik prees me gelukkig dat ik nog een park in mocht, maar werd als ongevaccineerde wel buitengesloten van restaurants, waar je gelukkige gevaccineerden zich tegoed zag doen aan de heerlijkste gerechten. Dan maar thuisrestaurantje spelen. Heel dramatisch was dat niet.

Vaccineren zou ik nooit: Over my Dead Body. Ik bepaal graag zelf wat mensen me al dan niet inspuiten. Een experimenteel vaccin van mRNA, waarvan ik echt de werking niet begrijp, wil ik niet in mijn lichaam hebben. Wie weet wat het er doet? Alsof men me probeerde te verleiden om het toch te nemen, want dan zou ik weer uit eten kunnen, met vakantie, het ‘leven weer kunnen vieren’. Dan maar beperking van vrijheid.

‘Ik ben ongevaccineerd,’ zei ik tegen de twee controleurs bij het hek. Een van hen knikte me vriendelijk toe en liet me binnen.Terwijl ik de haven inliep, begon direct een jonge gevaccineerde vrouw naast me luid te protesteren. Ze bekeek me misprijzend. ‘Zij is ongevaccineerd!’ zei ze. Ik pakte mijn mondkapje uit mijn jaszak en zei: ‘Ik doe dit wel op.’ Mannen met kinderen keken me boos aan. Na drie stappen maakte ik rechtsomkeert, geschrokken van wat dit coronabeleid in mensen naar boven brengt: als ongevaccineerde ben je gevaarlijk voor ons gevaccineerden; het is meer dan terecht dat wij je buitensluiten.

Als de 2G-Regel wordt ingevoerd, waarbij ongevaccineerden definitief van de samenleving worden buitengesloten, zal dit sentiment alleen maar sterker worden.

Geef een reactie