Onze oude nieuwbouwwijk werd in alle opzichten steeds beter

Bouwlocatie woontoren sociale huur bij Solid 1, IJburg

‘Waarom vertrekken jullie in ‘s hemelsnaam naar IJburg terwijl deze wijk eindelijk goed is?’ vroeg een opdrachtgever toen we haar 16 jaar geleden vertelden over onze plannen om te verhuizen van het Oostelijk Havengebied naar IJburg. De buren waren niet te vermurwen om net als wij de stap te zetten. Ze glimlachten meewarig als ik enthousiast vertelde over de nieuwe wijk. Het was waar dat onze nieuwbouwwijk zich als een fijne wijk had ontwikkeld, met een goede sociale samenstelling, een winkelcentrum, restaurants, een traiteur. We bewoonden een klein huis in de sociale huur en keken uit op grote koophuizen, jaloersmakend. In IJburg konden we een groot huis kopen voor een redelijke prijs, nadat de prijzen er als gevolg van de gebrekkige vraag waren gedaald. De maagdelijk witte brug erheen beloofde een volmaakte wereld, waar we een nieuw bestaan konden beginnen, verblind als we waren door de glanzende brochures van ontwikkelaars en gemeente, waarin deze werd geschetst.

In IJburg kwam de opdrachtgever in ons nieuwe huis langs en vertelde dat ze verdrietig werd van de wijk, door de sociale samenstelling. Het was de laatste keer dat ze bij ons kwam. We belandden tussen enkel gezinnen compleet of in wording. Op de burenbijeenkomst werden we niet uitgenodigd, wat niet veel hoop gaf voor de toekomst. Als kinderloos stel waren we een vreemde eend in de bijt, wat we in de andere wijken in Amsterdam niet waren geweest.

Gebouwen verrezen en de wind woei genadeloos, het gehele jaar door. Een kennis zei dat ze er wel wilde wonen, maar pas als de bomen volwassen waren. Het getuigde van werkelijkheidszin. De gemeente verzuimde de jonge aanplant van bomen op het eiland voldoende water te geven, waardoor de groei ervan achterbleef. Ze wilden er niet groeien, terwijl het ene na het andere in donkere steen opgetrokken gebouw verrees.

De afgelopen tijd zijn we weer zoekende naar een huis, deze keer in onze oude wijk, waar we sinds kort komen. We ervaren er dat onze oude wijk in alle opzichten steeds beter werd, terwijl in IJburg alles steeds minder werd. De prachtige nieuwe bruggen zijn gestript en worden niet opgelapt. Een nieuwe supermarkt is ten opzichte van de oude van een B- naar een C-winkel afgegleden, die zelfs geen biologisch vlees meer verkoopt. Naast het mislukte megalomane Solid 1, het eerste gebouw dat je bij binnenkomst van de nieuwe wijk aanstaart, wordt een woontoren van negen lagen gebouwd, die binnenkort zal zijn gevuld met statushouders.

In de exclusieve biologische supermarkt in onze oude wijk ligt verse vis uitgestald, waaronder oesters. De nieuwe supermarkt biedt een rijk assortiment van etenswaar. Terwijl het deprimerende winkelcentrum in de nieuwe wijk steeds leger oogt, bruist het winkelcentrum in de oude wijk, waar boodschappen doen een waar feest is.

Onze oude nieuwbouwwijk werd een goede wijk waar alles steeds beter werd. In een slechte wijk wordt alles steeds minder, zoals in IJburg.

Geef een reactie