Problemen blijven benoemen ook na minder Marokkanenuitspraak

marokkanenwijk

Afgelopen vrijdag werd Geert Wilders (PVV) door de rechtbank, in het minder Marokkanenproces, veroordeeld voor uitspraken die hij deed tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Sinds de moord op cineast Theo van Gogh door een Marokkaanse homegrown jihadist, in 2004, wordt de politicus zwaar beveiligd. Tijdens de verkiezingscampagne sprak Geert Wilders in een ruimte zijn gehoor toe en vroeg de aanwezigen of ze ‘Meer of Minder Marokkanen’ wilden. ‘Minder, minder, minder’, scandeerde het publiek, waarop Wilders zei hij dat hij dat zou regelen. 6474 mensen deden aangifte tegen Geert Wilders, die had verwoord wat vele mensen denken. Volgens de rechters waren de uitspraken crimineel, te weten groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie (rassendiscriminatie). Geert Wilders werd hiervoor schuldig gevonden zonder oplegging van straf.

Opnieuw blijkt dat een minderheidsgroep over bijzonder lange tenen beschikt. De vrijheid van meningsuiting wordt door de rechter ten gunste van minderheden beknot. Desondanks zullen mensen problemen met Marokkanen blijven benoemen. Alleen al omdat zaken niet onder de pet kunnen blijven zonder dat ze daar verder broeien. Kijk naar de wijk Brussel-Molenbeek, waar de problematiek jarenlang door het bestuur werd genegeerd en met de jihadistische aanslagen van 2015 en 2016 in Frankrijk en België in het gezicht ontplofte van heel Europa.

img_20161119_145935

Mobiel steunpunt politie Diemerparklaan

Veel inwoners van probleemwijken zullen een zucht van verlichting slaken als hun buurt minder Marokkanen telt, omdat het betekent dat de criminaliteitscijfers omlaag gaan. Marokkanen zijn oververtegenwoordigd in de (zware) criminaliteit. Ook in IJburg is dat het geval; het zijn de feiten. Vanaf 2008, toen steeds meer herhuisvestingskandidaten vanuit Nieuw-West IJburg aandeden, waar huizen van 80 m2 plus voor grote gezinnen verrezen, worstelt IJburg met criminaliteit van vooral Marokkaanse jongeren.

Deze criminaliteit werd voor het eerst duidelijk zichtbaar in 2012 aan de IJburglaan, waar bedrijven een voor een slachtoffer werden van inbraak en gewapende overvallen. Enkele van deze ondernemers hielden IJburg om die reden voor gezien. In Winkelcentrum IJburg maakten Marokkaanse probleemjongeren al snel de dienst uit.

Marokkaanse jongeren leken op Haveneiland-West de baas te zijn. http://www.parool.nl/amsterdam/politie-ondervindt-hinder-van-jongeren-bij-achtervolging-ijburg~a4105772/. Het IJburg College was binnen no time een no-go-area. Zelfs Marokkaanse jongeren van 14 en 16 vertoonden crimineel gedrag.

En dit zijn dan de feiten die boven tafel zijn gekomen. Het imago van de vinexwijk mag immers geen schade lijden; een mening die niet alleen bestuur en corporaties, maar zelfs reguliere media lijken toegedaan. Als het aan de Nederlandse rechter ligt, kun je in het vervolg de feiten niet benoemen zonder dat je je schuldig maakt aan crimineel gedrag. Is de schade wanneer je deze criminele zaken niet benoemt niet vele malen groter? Moeten er dan meer probleemwijken zoals Molenbeek ontploffen in de beschaafde, westerse wereld? Als het aan de Nederlandse rechter ligt kennelijk wel.

Geef een reactie