Gemeente Amsterdam bouwt migrantenhuisvesting naast radicale Moskee IJburg (Met update)

 

 

Moskee IJburg (bron: Google Maps)

In april 2017 start in IJburg, op Kavel 13A, aan de veelbesproken Daguerrestraat, de bouw van een 4-laagse flat met 320 containerwoningen van elk 21m2 zonder buitenruimte. De gemeente Amsterdam heeft de kavel in mei 2016 aangewezen als geschikt voor migrantenhuisvesting. De appartementen zijn bestemd voor ‘kwetsbare’ groepen. De helft van de bewoners zal bestaan uit jonge, alleenstaande mannelijke statushouders. De bouw neemt drie maanden in beslag;  een en ander moet zo goedkoop mogelijk worden gerealiseerd. De appartementen zullen in juni 2017 worden opgeleverd. Aangezien het grootste deel van de migrantenstroom die Europa overspoelt van Syrische oorsprong is, zullen naar verwachting vooral Syrische jongemannen de containerwoningen betrekken. Plusminus 90% van de Syrische bevolking is islamiet en maar een heel klein percentage christen; de nieuwe bewoners zullen dan ook vermoedelijk islamitisch zijn.  Je kunt zeggen dat de voorzienigheid wil dat in het aangrenzende Blok 13B de (radicale) moskee van IJburg is gevestigd, die een pand van woningcorporatie IJmere aan de Erich Salomonstraat gebruikt tegen aangepaste huur. Maar met voorzienigheid heeft dit niets te maken: de gemeente bouwt in IJburg, op Haveneiland-West, welbewust migrantenhuisvesting naast een radicale moskee.

Het is immers aangetoond dat het Marokkaanse bestuur van Al Fourkane moskee IJburg een radicale signatuur heeft. Een bewoner van het blok aan de Profiltigracht waar de gebedsruimte eerder was gevestigd, zag dat een vrouw in nikab op geregelde tijden de deur opende voor een bijeenkomst met moslima’s. Veel gezelliger werd het er niet op. Binnen de kortste keren werd alcohol taboe voor de bewoners van de bovengelegen appartementen die de ruimte mede gebruikten. In de gemeenschappelijke wc lagen korans opgestapeld.  De bewoners van de bovengelegen appartementen van het blok kwamen in verzet en slechts één van hen had de moed om naar de pers te stappen, Overigens wilde alleen De Telegraaf erover publiceren. En de moskee verkaste om uiteindelijk aan de Erich Salomonstraat te landen. De facebookpagina van de moskee sprak intussen boekdelen, met de logo’s van de moslimbroederschap en de Partij Van de Eenheid (PvdE). De laatste partij betuigde in 2014 sympathie voor de oprichting van Islamitische Staat. Ook had de moskee veel radicaalislamitische Facebookvrienden.  Nadat GeenStijl een blog van mij over de moskee had overgenomen, werden zowel de website en de facebookpagina van de radicale moskee verwijderd. Een bewoner schreef een boze brief aan het bestuur en het stadsdeel. Op de open dag, die de moskee vervolgens hield, presenteerde het bestuur zich als gematigd. Het had echter twee gezichten. Een methode die veel door moskeebesturen wordt gebezigd onder meer in Denemarken, zoals onlangs in een reportage van Zembla werd aangetoond.

ijburg-haveneilandwest

Er ontstaat dan ook met de oplevering van de tijdelijke huisvesting voor islamitische statushouders een gevaarlijke mix, nu deze pal naast de radicale moskee IJburg verrijst. Het Amsterdamse gemeentebestuur (PvdA, D66 en SP) wil kennelijk het risico nemen dat Haveneiland-West islamiseert tot een nieuw Molenbeek.

Update (10-03-2018): De bouw van de tijdelijke huisvesting is inmiddels gestart. Aan de Daguerrestraat op kavel 13A verrijst een zes-laags gebouw voor 160 tot 190 Syrische en Eritrese statushouders en studenten/jongeren. Het complex wordt in mei 2018 opgeleverd.

2 gedachten over “Gemeente Amsterdam bouwt migrantenhuisvesting naast radicale Moskee IJburg (Met update)

  1. Pingback: Eiland van gelijk denkenden - www.xandralammers.nl

  2. Pingback: Gemeente Amsterdam bouwt huizen voor gelukszoekers NAAST radicale moskee IJburg - Liefde voor Holland

Geef een reactie