Polarisatie in IJburg onvermijdelijk

IMG_20160527_174016

IJburg lijkt de rust zelve. Instanties en wat erger is, de media, doen er alles aan om de waarheid onder tafel te houden, te weten het feit dat IJburg polariseert. Is dat laatste vreemd in een Wijk zonder Scheidslijnen, waar mensen van ‘allerlei pluimage’ bij elkaar zijn gestopt? De spanningen lopen op in de woonblokken, waarvan enkele echte nachtmerrieblokken zijn, maar ook in de publieke ruimte waren er spanningen vanaf het moment dat corporaties  vanuit de stedelijke vernieuwing probleemgevallen in IJburg plaatsten. En nu de stedelijke vernieuwing weer op gang komt, komen er opnieuw mensen uit probleemwijken bij. Zelf heb ik enkele keren met hen te maken gehad. Ik werd uitgescholden om mijn blogs en met de dood bedreigd. Bij een kennis met een poster van Geert Wilders sneuvelde al twee keer een raam. Bewoners wordt door de politie geadviseerd IJburg te verlaten. Zij zijn gevlucht naar Amstelveen.

Nu twee Turkse Nederlanders de politieke beweging DENK zijn begonnen, hebben ook niet-westerse allochtonen een stem en zal de polarisatie in Nederland tussen hen en de autochtonen verder toenemen. Hoewel ‘verbinding’ het toverwoord is waarmee polarisatie lijkt te worden bezworen, is er veel onvrede onder niet-westerse allochtonen. Het Parool spreekt zelfs van een veenbrand. Deze uit zich in Jodenhaat, haat tegen de staat Israël, haat jegens de ‘kolonialistische’ autochtonen, verdenking van islamofobie, complotdenken. Ook bij de autochtone Nederlanders is er onvrede over het mislukken van de multiculturele samenleving. De Partij Voor de Vrijheid (PVV), van Geert Wilders, is in de peilingen inmiddels de grootste van Nederland.

Na de slachtpartij van cineast Theo van Gogh in 2004 door een geradicaliseerde islamiet uit Amsterdam Nieuw-West werd een dodenlijst gevonden, waarop onder andere de naam van tweede kamerlid Geert Wilders prijkte. Sindsdien gaat de politicus met zware beveiliging door het leven. Ook de journalist Ebru Umar gaat sinds kort met beveiliging door het leven, nadat zij door Nederlandse Turken werd verlinkt vanwege haar kritiek op het beleid van  Erdogan, president van Turkije. In haar Amsterdamse wijk werd ze al eerder belaagd door Marokkaanse Nederlanders en recent werd er ingebroken in haar huis. Alle inspanningen ten spijt om de gemoederen in toom te houden, met onder andere politie-inzet, was de samenleving al lang gepolariseerd, juist in gemengde wijken. Polarisatie tussen met name de westerse en islamitische cultuur is onvermijdelijk. De nieuwe partij DENK maakt de verwijdering zichtbaar.

 

 

Geef een reactie