Jongerenwerk IJburg vertoont parallelle trekken

imagesY0C6831B

Een parallelle samenleving, waarbij islamitische bevolkingsgroepen afgezonderd van de westerse cultuur in aparte wijken leven, is sinds de recente aanslagen in Parijs en Brussel een groot gevaar voor de westerse democratie gebleken. Hierbij vielen door islamitisch geweld 160 doden. De aanslagplegers kwamen uit de buitenwijken van Parijs en Brussel. In Het Parool van zaterdag waarschuwt jongerenimam Elforkani voor islamitische terreurnetwerken in Amsterdam; we kunnen alleen maar gissen naar de wijken. Een aanslag is slechts een kwestie van tijd, aldus de imam, die in stadsdeel Nieuw-West werkzaam is, want ook in de hoofdstad zijn broeinesten van aanhang van Islamitische Staat (IS/ISIS) ontstaan.

In Nieuw-West leven al decennia lang islamieten in wijken afgezonderd van de westerse samenleving. De schotels hangen aan de gevels van de in het kader van de stedelijke vernieuwing herrezen appartementen, met eigen tv-zenders uit het Midden-Oosten; er zijn supermarkten met de naam Oemmah, de wereldwijde islamitische gemeenschap, moskeeën. De Marokkaanse koning heeft tijdens zijn bezoek aan Amsterdam van twee weken geleden maar liefst 300.000 euro geschonken voor een moskee in de wijk Geuzenveld. Het stadsdeel heeft een voorzitter met een geheel eigen bestuursstijl, die sterk afwijkt van die van de Nederlandse cultuur. Het moest en moet allemaal kunnen. Het enige verschil met Molenbeek is dat de politie nog steeds aanwezig is in de wijk.

Ook in IJburg is er een parallelle samenleving in wording. Op het Haveneiland is zij zichtbaar, met schotels aan de gevels, islamitische winkels en na de aanslagen door ISIS van 13 november 2015 in Parijs werd al een vlag van het kalifaat voor een raam gespot. Ook het jongerenwerk van IJburg begint steeds meer parallelle trekken te vertonen. In de nieuwe tijdelijke jongerenvoorziening IJItopia worden eigen iftarmaaltijden geserveerd; in de leiding is geen Hollander meer te bekennen, maar des te meer jongeren uit een islamitische cultuur, die banden onderhouden met de radicale moskee in IJburg. De partners van de Wijk zonder Scheidslijnen, stadsdeel Oost, corporaties, politiek en politie, stimuleren deze parallelle samenleving in wording met alle risico’s van dien.

Geef een reactie