Van wie is IJburg?

IMG_20160411_123719

Onlangs sprak ik een Amsterdammer die, als zovelen, nog nooit in IJburg was geweest. Hij heeft belangstelling voor architectuur, maar de wijk is hem net een brug te ver. Zelfs Blijburg heeft hem niet kunnen verleiden tot een bezoek aan de wijk. De IJburgse middenstand vist nog steeds uit dezelfde vijver, met enkel vissen uit IJburg.

In het winkelcentrum, aan de IJburglaan, neemt de leegstand opnieuw toe. De stomerij verdwijnt bij gebrek aan voldoende loop. Er komt een Thai voor in de plaats. Al eerder sloot een Thaise afhaal de deuren aan de IJburglaan. Ook de Zeeman houdt het voor gezien. Vanuit de tram gaapt het lege pand je aan als een open wond. De ernaast gelegen Blokker is noodlijdend. De eigenares van een internetshop in exclusieve kleren verruilt een pand met aangepaste huur voor een met commerciële huur. Even verderop aan de IJburglaan wordt, op verzoek van bewoners van het rijke Steigereiland-Zuid, een rij panden ingevuld met een Italiaanse conceptstore, die evenals een ander Italiaans restaurant, pizza’s van de steenkoolgrill aanbiedt. Nieuwe leegstand in IJburg ligt op de loer.

Bij de entree van het Haveneiland prijkt op het onvoltooide Solid 1 sinds kort ‘Hotel Armadi Panorama’. Het hotel in het grijze gebouw, met de uitstraling van een kille schoonmoeder, roept een unheimische sfeer op; het doet denken aan Bates Motel, uit Hitchcock’s horror Psycho. Het eronder gelegen exclusieve restaurant heeft de deuren gesloten; de steile trappen en gure wind maakten het tot een onneembare burcht. Het aan de overzijde gelegen restaurant Pinxobar oogt verlaten; de trambaan vormt hier de barrière. Toeristen lijken IJburg vooralsnog links te laten liggen.

Een ruit van het pas geopende smartphoneherstelpunt aan de IJburglaan is aan flarden. Ook een raam van de snackbar is ingegooid. De vraag naar exclusiviteit van rijke bewoners aan de goede kant van de IJburglaan doet ondernemers steeds weer nieuwe zaken openen in IJburg. De ‘kansarmen’ aan de slechte kant van de IJburglaan lijken dit feestje te willen bederven. De vraag dringt zich op van wie IJburg is, de rijken of kansarmen. De strijd is nog niet gestreden.

Geef een reactie