IJburg, vrouwvijandig eiland

imagesGPBBPHAY

De wantoestanden van rond de jaarwisseling, waarbij in Keulen, Finland, Zweden, mannen van allochtone afkomst, onder wie Marokkanen, autochtone vrouwen beroofden en verkrachtten, zijn in feite niets nieuws onder de zon. In wijken waar veel Marokkanen wonen, worden autochtone vrouwen al sinds jaar en dag lastig gevallen en uitgescholden voor ‘kankerhoer!’, zonder dat er een haan naar kraait. Het is ook een gegeven waarmee je als vrouw te maken krijgt in IJburg. Op het Haveneiland, waar Marokkaanse jongeren de straten onveilig maken, bleek dat weer afgelopen week, dit keer tijdens een bezoek aan de kapper. Drie keer na elkaar werd er opgebeld en niet voor het maken van een afspraak. De jonge vrouwelijke medewerker die opnam, was verbijsterd. Jongeren schreeuwden ‘kankerhoer!!’. Ze vertelde dat ze haar auto al niet meer alleen naar en van de parkeergarage in een verder gelegen gemengd blok durfde te brengen en op te halen. Ook zou enkele weken eerder een vrouw in de straat zijn aangerand en beroofd. Ze vertelde dat de politie was langs geweest voor informatie. En dan het Diemerpark, waar een vrouw was beroofd en op haar hoofd geslagen. ‘En niets ervan komt in de krant, hè.’

Ik vertelde dat ik het eiland sinds enige tijd om die reden al meed. ‘Bovendien kennen die jongens mijn naam hier.’

Op de vraag van een ambtenaar tijdens een gesprek over radicalisering, wat ik nu voor IJburg deed, antwoordde ik geprikkeld dat je hier als vrouw wordt uitgescholden, dus dat ik voor het stadsdeel niets kon betekenen. Ik wilde nu verhuizen en ik was niet de enige. ‘Dan praat ik niet meer met je’, zei de ambtenaar, die zelf in Haarlem bleek te wonen. Ik was verbaasd: zij mocht wel in een veilige, fijne omgeving wonen. En ik was gedwongen in een allochtone, onleefbare wijk als IJburg te overleven? De kloof tussen de politiek correcte vertegenwoordigers van het bestuur en de burger bleek groter dan ooit, ook in Amsterdam.

En zij was niet de enige die voor Haarlem koos. Gezinnen trokken steeds vaker weg uit de stad, viel gisteren te lezen in een uitstekend artikel in Het Parool. Het huis met tuin werd betrokken in de omliggende gemeenten, bij voorkeur in Haarlem. IJburg was oorspronkelijk opgezet om de middenklasse te behouden voor de stad, maar was niet langer een wijk waar gezinnen graag woonden; de Amsterdamse vinexwijk werd ervaren als een mindere buurt. De zorgvuldige façade die corporaties, stadsdeel Oost en de media hebben opgebouwd, vertoont steeds meer barsten. Evenals Nieuw-West en Zuidoost is de wijk geen uitwijkplek meer voor (autochtone) gezinnen. De vele Marokkaanse jongeren die het eiland (voor vrouwen) onleefbaar maken, zijn er onder anderen de oorzaak van.

 

6 gedachten over “IJburg, vrouwvijandig eiland

 1. Graag wil ik van commissaris Pieter-Jaap Aalbersberg weten of hij het ook vindt dat Marokkanen aangifte moeten gaan doen tegen Diederik Samsom die in 2014 het volgende zei: “Marokkanen hebben een etnisch monopolie op overlast. In Amsterdam-West dan”

 2. Mijn bericht
  BetreftIJburg ( wijk Amsterdam )BerichtIn wijken waar veel Marokkanen wonen, worden autochtone vrouwen al sinds jaar en dag lastig gevallen en uitgescholden voor ‘kankerhoer!’, zonder dat er een haan naar kraait. Het is ook een gegeven waarmee je als vrouw te maken krijgt in IJburg.( http://www.xandralammers.nl) Graag wil ik commissaris Pieter-Jaap Aalbersberg verzoeken om de vrouwen die uitgescholden worden voor “kankerhoer ” op te roepen om aangifte te doen.Mijn gegevens

 3. Manier van uitnodiging gaat vreemd. Zelf heb ik niets ontvangen maar kwam per toeval achter dat een selecte groep is uitgenodigd. Ook is de uitnodiging een paar dagen voor de bijeenkomst verstuurd. In mijn ogen bepaald niet professioneel.

 4. Dit soort zaken moeten morgen gemeld worden. Heb jij ook deze uitnodiging gekregen?

  Geachte VvE-bestuurder,
  Nieuw in de FlexBieb van IJburg: maandelijkse gesprekken met leden van de bestuurscommissie Amsterdam-Oost. Elk gesprek heeft één thema.
  Maandagavond 25 januari a.s. om 20.30 uur vindt het eerste gesprek plaats.
  Het thema is dan veiligheid: sociale veiligheid, verkeersveiligheid, inbraakveiligheid enzovoort. Zie de bijlage. De coördinator Jeugd en veiligheid van het stadsdeel zal aanwezig zijn, evenals een medewerker van de politie. Deze avonden zijn o.i. heel geschikt om wensen, klachten, vragen voor te leggen aan de politici/bestuurders van ons stadsdeel. Wie weet kunnen we langs deze weg IJburg weer een stukje fijner, leuker maken.
  Kom vooral langs! De toegang is gratis.
  De eerstvolgende gesprekken vinden plaats op:
  – maandag 29 februari
  – maandag 28 maart
  , ook dan weer om 20.30 uur.

  Het thema van die avonden wordt t.z.t. bekendgemaakt. Op http://www.facebook.com/flexbieb/events kunt u in de loop van de tijd ook de data van gesprekken later dit jaar vinden.

  Hopelijk tot maandagavond,

  met vriendelijke groet,

  ook namens de leden van de bestuurscommissie Amsterdam-Oost,

  het team van FlexBieb IJburg

  FlexBieb IJburg
  Talbotstraat 46
  1087 EM Amsterdam
  020-3317192
  http://www.halloijburg.nl/FlexBieb
  http://www.facebook.com/FlexBieb
  http://www.flexbieb.nl

  Volg ons op Twitter: https://twitter.com/FlexBiebIJburg

  Openingstijden:
  ma-woe en vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur
  donderdag van 12.00 tot 20.00 uur
  zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur
  ’s zondags gesloten

  • Dank voor de uitnodiging. Eerlijk gezegd, heb ik wel moeite met de locatie van de FlexBieb. Het lijkt me beter dat het stadsdeel voor dergelijke bijeenkomsten een neutrale locatie kiest. Ik weet van een persoon dat hij niet meer in de FlexBieb komt, omdat hij er ‘schandalig’ is behandeld. En over mij zijn door de initiatiefnemer negatieve uitingen gedaan. Ik zou een ‘gevaar’ voor IJburg zijn.

  • Bovendien zie ik dat 85 mensen zijn uitgenodigd via Facebook. Vrienden van de FlexBieb? De vorige veiligheidsbijeenkomsten werden aangekondigd via het stadsdeel met een folder in de bus op heel IJburg. De locaties (Theater Vrijburcht, IJburg-College) waren groter dan de FlexBieb; de opkomst was hoog.

Geef een reactie