Beerput Wijk zonder Scheidslijnen IJburg gaat weer open

imagesYGROGZ4W

Tot 2014 regende het nog 112-meldingen van een ‘straatroof’ of ‘vechtpartij’ in IJburg. Ik hield ze braaf bij en wijdde er keer op keer een bericht aan op mijn site ‘Het reilen en zeilen op IJburg, al het nieuws over IJburg, ongecensureerd’. Inmiddels zijn de 112-meldingen over IJburg verdwenen. De laatste was van een gewapende overval op de Blokker IJburg in januari 2016. Wel meldt de Facebookpagina van politie Amsterdam Oost-Zeeburg incidenteel een ernstig feit in IJburg, zoals vandalisme door een jeugdbende in een parkeergarage op Steigereiland-Zuid en een gewelddadige straatroof door jongeren in het Diemerpark, het grootste park van IJburg.

Vanaf januari 2016 is de politiepost aan de IJburglaan dicht in het kader van de invoering van de Nationale Politie. Van der Laan wist niet eens dat de politiepost per 1 januari 2016 de deuren had gesloten, zo bleek tijdens een bijeenkomst met IJburgers in januari in Blijburg. De vraag dringt zich dan op hoe de burgemeester de veiligheid in wijken moet waarborgen, wanneer hij of zij verstoken blijft van informatie die hiervoor van wezenlijk belang is.

Af en toe gaat de beerput van Wijk zonder Scheidslijnen IJburg weer open. Recent berichtte AT5 over een tramconductrice van lijn 26, die ernstig mishandeld zou zijn door vrouwen vanwege een ruzie over een kinderwagen. Het stuk bevatte verder geen informatie. Ik stelde dan ook een bericht met vragen op aan de politie. Ik wilde weten wat de toedracht was en of het incident zich in IJburg had voorgedaan. De politie bleef stil. Aangezien een dergelijk incident op station Sloterdijk instant landelijk nieuws was geweest, stelde ik de vragen opnieuw. Deze keer kreeg ik wel antwoord inclusief een getuigenoproep.

Ik was verbluft: het incident verschilde compleet van wat AT5 ervan had gebrouwen. Niet twee dames maar twee jongeren hadden de tramconductrice mishandeld. Een en ander had zich afgespeeld in de tram in IJburg bij halte Diemerparklaan, vlakbij een nieuwe aftandse eetkeet, waar de jongeren waren ingestapt. Het lag voor de hand dat de twee jongeren met eten van deze eetkeet de tram waren ingestapt; immers het conflict was ontstaan omdat de jongeren snacks hadden gegeten. De conductrice had de jongeren verzocht te stoppen met eten in de tram.

De journalist/stagiaire van AT5 had van dit ernstige incident in IJburg een ‘onschuldig’ bericht gemaakt.

Woonde de journalist die het AT5-bericht had opgesteld in IJburg en was hij/zij bang voor negatieve publiciteit als de waarheid over IJburg boven tafel zou komen? Nu de politiepost dicht is, verdwijnen misstanden van de Wijk zonder Scheidslijnen in een zwart gat. De mislukkingen van de Wijk zonder Scheidslijnen moeten kennelijk onder de pet blijven.

Afgelopen week ging de beerput van dit perverse concept weer open, toen ik de volgende, schokkende reactie op het blog ‘Aftandse eetkeet tekent verval van IJburg’ ontving:

Sinds kort wonen mijn vriend en ik niet meer op IJburg. We zijn verhuisd naar Amstelveen en ik kan je vertellen dat het een verademing is. Het is jammer dat het zo is gegaan, op zich vonden wij de wijk leuk. Mooi aan het water, wind door je haar, ruim opgezet. Maar ons woongenot is zodanig verpest door ex-Bijlmer bewoners van vooral Antilliaans en Surinaamse afkomst dat we genoodzaakt waren om te vertrekken. We praten dan niet over kleine pesterijtjes maar serieuze bedreigingen, overlast tot diep in de nacht, vernielingen, kleine en grote diefstallen, poging tot brandstichting in onze berging, vervuiling enz. enz. Uit veiligheidsoverwegingen ga ik niet vertellen in welk blok we woonden. Maar ik kan je vertellen dat dit soort problemen ook spelen in andere blokken op Haveneiland oost en west. We hebben meerdere keren contact gehad met de politie en de woningbouwstichting over de problematiek. Uiteindelijk was er iemand van de politie die ons informeel dus niet officieel adviseerde om te vertrekken uit IJburg, ze konden niet instaan voor onze veiligheid was het verhaal. Nogmaals we vinden het jammer dat IJburg zo is afgegleden en zoals het nu naar uitziet er niet beter op gaat worden. Verwachting is dat het eerder nog slechter wordt dan beter. In mijn ogen wordt het niet een tweede Molenbeek daarvoor zijn er teveel koopwoningen in de buurt maar het wordt zeker geen prettige buurt.

 

 

 

 

Geef een reactie