Als de dominee van IJburg vertrekt (met update)

Regenboogbank IJburg

De dominee in IJburg vertrekt van het eiland, want zijn leven is in gevaar. Marokkaanse hangjongeren hebben hem in de afgelopen maanden bij zijn kerk De Binnenwaai geïntimideerd en bedreigd, ingesloten en met steentjes bekogeld. Zijn dienst werd verstoord. Ene Ibrahim deed hem de lugubere mededeling dat hij op het kerkhof zou eindigen. Het bleek de druppel. De dominee deed aangifte en de misstanden kwamen via de lokale krant Het Parool eindelijk naar buiten.

In 2018 legden Marokkaanse jongeren op Haveneiland-West al een mortierbom bij de deur van het appartement van de dominee, die net op tijd door diens partner werd ontdekt. Vermoedelijk was dit omdat de dominee de publiciteit had gezocht met zijn initiatief ‘Tafeltijd‘. De daders werden gespot op een bankje voor zijn huis. Ze werden nooit gepakt. Zoals gewoonlijk in IJburg.

De dominee van IJburg is homo en bijzonder actief voor de LHBT-gemeenschap. Regenboogvlaggen wapperen bij zijn kerk. Waar leren de Marokkaanse jongeren dat homo’s dood moeten? In de moskee Al Fourkane? Niemand die het weet, maar het zou goed kunnen. Als het waar is, hebben we een radicale, salafistsche islam in IJburg, die geen enkele tolerantie kent en die levensgevaarlijk is. De kerk en stadsdeel Oost zijn desondanks opnieuw een regenboogactie voor verbinding en tolerantie gestart. De zoveelste zinloze regenboogactie in IJburg. In 2016 werd zelfs een regenboogbank voor tolerantie onthuld.

Al enige tijd broeide het op Haveneiland-West. In de omgeving van het kerkgebouw hingen plakkaten achter de ramen met een verontrustende boodschap. Er was ernstige jongerenoverlast, die bestond uit aanvallen, spugen en  bedreigingen. Als je wel langsliep zag je Marokkaanse jongeren voor de kerk hangen. Je wist ervan en toch ben je verbaasd, wanneer blijkt dat de misstanden alweer erger waren dan je vermoedde.

Marokkaanse jongeren hebben een mislukte aanslag op het leven van de dominee van IJburg gepleegd, hem met de dood bedreigd en nu is hij weggepest. Onrustbarend is dat de dominee niet de enige bewoner van Haveneiland-West is die door Marokkaanse jongeren wordt bedreigd. Ook een andere bewoner wordt lastiggevallen en bedreigd. De politie weet ervan en stelt voor dat de bewoner een kopje thee met de moeder van de jongere drinkt. In ’tolerant’ IJburg kiest de politie de kant van de bedreigers en kan of wil bewoners kennelijk niet langer tegen hen beschermen.

Veiligheid is intussen in IJburg ver te zoeken. Als de dominee om die reden van het eiland vertrekt, is de tijd meer dan rijp om eveneens te vertrekken.

Upate 15-2-2021: Ondanks de  toezegging van het bestuur van moskee Al Fourkane om deel te nemen aan de regenboogactie voor tolerantie en verbinding in IJburg, zijn vertegenwoordigers ervan bij deze actie niet komen opdagen

 

Geef een reactie