Aftandse eetkeet tekent verval IJburg (met update)

keet

Eetkeet IJburglaan

Sinds enige tijd markeert een haveloze bouwkeet de kruising Diemparklaan, IJburglaan, richting het welvarende Kleine en Grote Rieteiland. Eerder was er een Turkse toko gevestigd in een aantrekkelijke, houten keet. De  uitbater ervan was een beminnelijke, geïntegreerde Turk, bij wie ik eens in de maand een broodje Döner kebab kocht. De man stond er in de toko alleen voor en hij klaagde nooit, behalve over het gebrek aan klandizie. Was hem niet een IJburg beloofd dat twee keer zo groot was?

In de zomer liep de temperatuur in de kleine houten keet op tot ondraaglijke temperaturen en nadat vanuit mijn pas geopende broodje Döner een keer een fruitvliegje kwam gevlogen, liet ik de toko verder voor wat deze was.

Steeds als ik langs de houten unit liep, verbaasde het me dat de eettent nog open was. Het leek me dat een snackbar zonder goede hygiëne geen lang leven beschoren was, hoe aardig de uitbater ook was. In juli van dit jaar sloot de toko dan inderdaad de deuren; failliet. De keet werd ontmanteld en de exploitant keerde terug naar Turkije.

Een maand erna verscheen op dezelfde plek ineens een nieuwe, ditmaal gehavende unit, een armoedig verveloos geval. In de veronderstelling dat het een bouwkeet betrof, schonk ik er verder geen aandacht aan. Totdat ik vernam dat het wanstaltige misbaksel een eettent moest voorstellen. Ik nam poolshoogte en liep rondom de verveloze tent. Voor het raam hing een wit stuk papier met erop met een gele viltstift gekrast ‘VER-BOUW’.

De deur stond open en ik zag een jonge man en vrouw, die ik aansprak. Ze hulden zich in rookgordijnen. Ze wilden geen informatie geven over welk soort eten ze zouden serveren … Het hing allemaal af van wat de mensen wilden; je kon met hen alle kanten op. In de keet stonden enkele geopende verfbussen met kwasten. Nog even en ze zouden de deuren openen.

Twee weken later was er nog steeds geen enkele activiteit; de keet stond er even shabby bij als ervoor. Omwonenden waren inmiddels wakker geschud door de verloedering die in de wijk oprukte, voorbij de IJburglaan. Bij stadsdeel Oost waren al vele klachten binnengekomen. Dat het onzalige bouwsel de burelen van het stadsdeel heeft weten te passeren, tekent het verval van vinexwijk IJburg.

Update 13-12-15:  De aftandse eetkeet -‘krot’ in de woorden van omwonenden-, heeft inmiddels de deuren geopend. Er worden Surinaamse, Indiase gerechten geserveerd. Afgelopen zaterdag was er een heftige confrontatie met de exploitant. Nadat ik een brief in de bus had gegooid, kwam de man,  van allochtone afkomst, met baardje, in de deuropening staan en richtte het woord tot mij, ‘mevrouw Lammers’.  Ik dacht even dat hij wilde zeggen dat hij al open was. Dit bleek niet het geval. Woest maande hij me mijn negatieve berichtgeving over zijn toko te stoppen. Ik zou een haatzaaier zijn, door mensen zoals ik ging de wereld ten onder.

Ik zei dat het me verbaasde dat een dergelijke toko in IJburg een plek kon krijgen, waarna hij tegen me snauwde dat ik van IJburg moest verdwijnen. Ik moest denken aan de bewoner die bezwaar tegen de toko heeft gemaakt, die eveneens een dreigende confrontatie met de uitbater heeft gehad. De spanningen in de Wijk zonder Scheidslijnen IJburg lopen intussen verder op.

14 gedachten over “Aftandse eetkeet tekent verval IJburg (met update)

 1. Pingback: Beerput Wijk zonder Scheidslijnen IJburg gaat weer open - www.xandralammers.nl

 2. Sinds kort wonen mijn vriend en ik niet meer op IJburg. We zijn verhuisd naar Amstelveen en ik kan je vertellen dat het een verademing is. Het is jammer dat het zo is gegaan, op zich vonden wij de wijk leuk. Mooi aan het water, wind door je haar, ruim opgezet. Maar ons woongenot is zodanig verpest door ex-Bijlmer bewoners van vooral Antilliaans en Surinaamse afkomst dat we genoodzaakt waren om te vertrekken. We praten dan niet over kleine pesterijtjes maar serieuze bedreigingen, overlast tot diep in de nacht, vernielingen, kleine en grote diefstallen, poging tot brandstichting in onze berging, vervuiling enz. enz. Uit veiligheidsoverwegingen ga ik niet vertellen in welk blok we woonden. Maar ik kan je vertellen dat dit soort problemen ook spelen in andere blokken op Haveneiland oost en west. We hebben meerdere keren contact gehad met de politie en de woningbouwstichting over de problematiek. Uiteindelijk was er iemand van de politie die ons informeel dus niet officieel adviseerde om te vertrekken uit IJburg, ze konden niet instaan voor onze veiligheid was het verhaal. Nogmaals we vinden het jammer dat IJburg zo is afgegleden en zoals het nu naar uitziet er niet beter op gaat worden. Verwachting is dat het eerder nog slechter wordt dan beter. In mijn ogen wordt het niet een tweede Molenbeek daarvoor zijn er teveel koopwoningen in de buurt maar het wordt zeker geen prettige buurt.

 3. IJburg, de amsterdamse wijk die oorspronkelijk bedoeld was voor de middenklasse, maar er kwamen ook allemaal zwarten wonen, balen.
  De depressieve gedachtengangen op dit blog lees ik meestal met een soort leedvermaak, maar soms heeft de auteur wel een punt. Een foto van onkruid met de titel “Niemandsland”, of een bericht dat hangjongeren de auteur uitmaakten voor “kankerhoer”, dat zijn belangrijke zaken die keihard aangepakt moeten worden. In de rest van de stad heb je dat namelijk niet, criminaliteit, zwerfvuil, wietplantages, hangjongeren en kleine winkeltjes die negervoedsel verkopen.

  Gelukkig zijn er nog genoeg IJburgers die het ook zat zijn. Onze huizen staan onder water door de komst van grote negermarokkaanse gezinnen die hier nooit hadden mogen komen wonen. Hun kinderen spelen alsmaar op straat voor onze voordeuren, in plaats van netjes thuis op hun ipad. Waarom doen die ouders hun kroost niet gewoon op hockey of theaterclubjes?

  Het is die islam en bijlmercultuur die het verpest voor ons soort mensen, toch?

 4. Joost Niemoller (http://joostniemoller.nl/2016/01/vecht-of-vlucht-bijna-geen-keuze-meer/) haalt dit voorbeeld vandaag aan en ik ben het daarmee eens. Hier is meer aan de hand dan dat een blogster xenofoob zou zijn. In menig ander land ontstaan toko’s in krotten en ontstijgen ze dat stadium heel vaak nooit meer. Nu gebeurt dat dus blijkbaar ook in Nederland. Ik begrijp dat ondernemen niet voorbehouden moet zijn aan wie al een flinke lading geld om te investeren heeft, maar je mag wel verwachten dat de eigenaar op zijn Nederlands zou reageren. Dus niet kwaad worden en bedreigen, maar uitleggen, begrip vragen en aangeven dat je hoopt op veel klandizie zodat je zo snel mogelijk een mooier pand kan betrekken of neerzetten.

  • Het gaat niet zozeer om het ontstaan van een krot, maar om de gevolgen van de multiculturele samenleving. Dat is ook waar Joost Niemöller over schrijft.

   In Oost-Europese landen is het straatbeeld zeer rommelig, soms een enorme puinhoop. Maar toch leefbaar en veilig, want geen multikul.

 5. Pingback: Vecht of vlucht. Bijna geen keuze meer. | IdentitairVerzet OZL

 6. U heeft gelijk, deze keer is.eem echte bouwval en het is werkelijk onbegrijpelijk dat dit zomaar kan. Een absolute schande voor de wijk. En dat terwijl er zoveel hoogwaardige leegstand is.

  Het verhaal van de bewoners die bezwaar maakte en vervolgens bedreigd werd spreekt boekdelen. Niemand uit de gemeente heeft deze bewoner geholpen zo lijkt het.

 7. Bedankt Kevin, voor je juiste inzicht over deze bittere, bekrompen geest. Gezien al haar teksten heeft ze weinig positiefs te melden, heeeeelllllll weinig journalistiek kennis bezit en . Ze probeert sensatie te creeren waar het niet is en mensen bang te maken omdat ze zelf een bang, eng mens is..
  Deze vrouw(Lammers) en jammer genoeg meerdere mensen zouden van Ijburg inderdaad een wijk willen maken met alleen blanke en welgestelde burgers met walgelijke houding. Ik wens dat ze het voor elkaar krijgen en dan inziet hoe lelijk deze mensen in elkaar zitten. Ze houden het nooit uithouden met elkaar.

  De mensen in de keet spreken trouwens heel goed ABN. Onzin journalistiek dus, ik stop gelijk met het lezen van haar site. Advies voor mevrouw Lammers, sluit je aan bij Wilders. Kan je misschien je fobie voor al die enge mensen verspreiden op grotere schaal.

  • Wat is er mis met een Nederlandse wijk met werkende inwoners?

   Ik begrijp volkomen wat mevrouw Lammers hier allemaal schrijft. Dat is exact de reden dat ik niet in de randstad woon. Het is echter wel vermakelijk om te lezen, dit zijn exact de gevolgen van socialistisch bestuur. Blijkbaar van de puinhopen in de Sovjet-Unie niets geleerd, Amsterdam stemt massaal links. Het gevolg is nog desastreuzer dan de Sovjet-Unie ooit was: Een kwaadaardige mix van socialisme en multikul.

   Eén ding begrijp ik niet: Waarom is mevrouw Lammers niet gelijk verhuist naar een leefbaar dorp in plaats van IJburg? Door de lagere woonlasten kun je er een auto bij nemen en met een auto kun je overal komen (waar links het parkeren niet onmogelijk heeft gemaakt).

    • De vraag is hoe lang dat nog mogelijk blijft. Zijn er nog wijken die niet verpest zijn? Volgens mij moet je heel veel geld hebben om nog ergens te wonen waar het leefbaar is. Overal in de stad zijn krakers of multicultureel verval.
     En dan nog alle ellende van het stadsbestuur in de vorm van extreem hoge belastingen en je auto niet kwijt kunnen.

     Niet voor niets vindt je echte Amsterdammers vooral buiten Amsterdam.

     • Er zijn in Amsterdam binnen de ring betere wijken dan IJburg. De Rivierenbuurt bijvoorbeeld en het Oostelijk Havengebied. Deze zijn sindsdien achteruitgegaan, maar niet ‘verpest’ als IJburg. Bovendien zijn ze veel beter gelegen.

 8. ’t Is wat meid. Een keet die je niet aanstaat. Al je berichten zijn doorspekt van een xenofobe, bange, bekrompen wereldbeeld, waarbij alles dat niet aansluit bij je eigen beeld direct minderwaardig is, toonbeeld is van achteruitgang en welk slechts al dan niet meer.

  Ik woon al 8 jaar naar volle tevredenheid op Ijburg, zie de wijk langzaam groeien naar een echte stadswijk, met horeca, een divers winkelaanbod etc.

  Getuige jouw berichten ben je beter af in een roomblank dorp ergens buiten de Randstad. Daar kun je veilig klagen over al die enge Marokkanen, buitenlandse invloeden en vervallen bouwkeetjes. Wij zullen je hier niet missen.

Geef een reactie