IJburg prima plek voor vluchtelingen (met update)

IJburg  (2)

Sinds deze zomer zwelt de vluchtelingenstroom vanuit het Midden-Oosten aan tot een vloed die Europa overspoelt. Kampen aan de randen van Europa kunnen niet voorkomen dat tienduizenden zich te voet via snelwegen en in volgepakte treinen het vrije westen in begeven. Nadat Duitsland de grenzen voor Syriërs had opengesteld, waren het er 20.000 in het afgelopen weekend. Nog vier miljoen Syriërs zitten in overvolle, provisorische kampen in Libanon en Jordanië.Hoewel de meesten naar Duitsland en Zweden willen, waar de sociale voorzieningen voor vluchtelingen ruimhartig zijn, zijn er in de afgelopen week in Nederland alleen al 3100 mensen geland. Het merendeel van hen is afkomstig uit Syrië, Irak, Afghanistan, Eritrea. Als deze stroom zo aanhoudt, wil dit zeggen dat in een jaar een dorp ter grootte van twee keer Hilversum Nederland binnenkomt. Waar moeten al deze vluchtelingen blijven?

 

Bij  de mensen thuis wordt al geopperd.  Er zijn voor dit doel een Facebookpagina en website in het leven geroepen, waarop zich al 23.000 gastgezinnen bereid hebben verklaard een vluchteling in huis te nemen. Er worden meet and eat-bijeenkomsten georganiseerd. Aangezien de meeste vluchtelingen islamitisch zijn, wordt aangeraden geen alcoholische dranken te schenken en vrouwen zich gepast te kleden …

Een Amsterdamse wethouder (SP) wil zelfs onconventionele maatregelen treffen zodat mensen een vluchteling in huis nemen. Een andere Amsterdamse wethouder (VVD) is naarstig op zoek naar plekken in de stad om de vele vluchtelingen te herbergen. Het liefst in de bewoonde wereld, omdat vluchtelingen dan eenvoudiger integreren. IJburg lijkt dan ook een voor de hand liggende kandidaat; een prima plek. Leegstaande kantoren en braakliggende terreinen zijn In de Wijk zonder Scheidslijnen volop aanwezig. Ook is IJburg bevolkt met mensen, die er, onder andere in de media, van hebben blijk gegeven warm voorstander te zijn van de multiculturele samenleving.  Ze zijn welvarend, hebben grote huizen en zetten de deur maar al te graag  voor de islamitische vluchteling open.

Veel koopkracht hoeft IJburg van de vluchteling overigens niet te verwachten. Maar de lege straten, bedrijfspanden en braakliggende terreinen zullen zich vullen met ‘kleurrijke’ vreemdelingen. Zij zullen hun cultuur uitdragen  en de multiculturele IJburger zal hiermee geen enkel probleem hebben … De moskee zal uitpuilen en islamitische winkels zullen de deuren open. Halalbuurttbarbecues zullen de hele zomer lang worden gegeven. Arabische tonen, die nu al op het Joris Ivenslein klinken wanneer een groep Marokkaanse hangjongeren er verpoost, zullen de parken en pleinen verblijden. Je bent een Wijk zonder Scheidslijnen of niet.

Update 18-9: Inmiddels heeft Duitsland, geschrokken van de tienduizenden Syrische vluchtelingen die de grens overstaken, tijdelijke grenscontroles ingesteld. Hongarije, Servië en Kroatië hebben de grenzen voor vluchtelingen gedicht en in Nederland worden grenscontroles met mobiele teams gehouden.

Burgemeesters en bewoners zijn overvallen door de komst van de vele vluchtelingen en gemeenten treffen (ondemocratische) noodmaatregelen om hen onder te brengen. Intussen blijven de islamitische vluchtelingen, ongeveer 700 per dag, Nederland binnenkomen.

Geef een reactie