Amerikaanse opwekkingskerk wil Amsterdam-IJburg veroveren

Terwijl de Kerk op IJburg, de protestantse Binnenwaai, zich steeds verder terugtrekt uit de Wijk zonder Scheidslijnen, opent even verderop een tweede kerk de deuren, aan de doodse Diemerparklaan, waar leegstand nog steeds de boventoon voert. Bloembakken moeten de Binnenwaai schutten tegen (Marokkaanse) hangjongeren, die geregeld de ruiten van het gebedshuis met stenen bekogelen. Sinds de opening van RiverAmsterdam – de nieuwe  kerk  – ging ook hier al een steen tegen de ruit.

River Amsterdam, van Amerikaanse oorsprong, is neergestreken in een zogenaamde Solid, een stenen blokkendoos, tegenover een duister woonblok, waar door gezinsdrama’s twee doden vielen. In 2010 schoot een vader zichzelf er dood, waarbij hij ook zijn dochtertje van het leven probeerde te beroven, iets wat ze wonder boven wonder overleefde. In 2007 wurgde in hetzelfde woonblok een Nederlandse man zijn jonge Cubaanse vrouw. De man ontliep zijn straf en kreeg ontslag van rechtsvervolging.

De nieuw geopende kerk is gevestigd in een ruimte met veel glas, dat een groot deel van de gevel beslaat. De kerk heeft haar basis in Tampa, Florida, VS, en is een opwekkingskerk, die leven wil brengen in alle dode hoeken van de samenleving. De kerk wil naast IJburg en Amsterdam, heel Nederland veroveren. Op de zondagochtend verzorgt een jonge pastor de preken, die via een livestream worden uitgezonden. Ook is er een bijbelschool.

Noem het toeval of niet, de openingsweek wordt verzorgd door een pastor van Turkse afkomst, een tot het christendom bekeerde moslim. De Engelssprekende pastor, die in Istanbul is gestationeerd, heeft de getuigenis hiervan gedeeld op You Tube. In het filmpje noemt hij de islam een geloof met ‘hatred’ en radicale denkbeelden, waarin zonde een grote rol speelt, zonder dat het, zoals het christendom, verlossing biedt.

Op hetzelfde Haveneiland-West is, enkele blokken verderop, Moskee op IJburg gevestigd, met dichtgeplakte ramen en vrijdagse ‘donderpreken’. De moskee onderhoudt geen website. Deze werd door de moskee uit de lucht gehaald, nadat zij negatieve publiciteit over haar radicale karakter had ontvangen. Evenmin heeft de moskee een livestream van haar vrijdagse preken. Noem het toeval of niet.

30 augustus 2015

Geef een reactie