Zeuren over IJburg

IMG_20141222_161610 (Klein) Winkelcentrum IJburg

Vlak voor de kerst ligt Winkelcentrum IJburg er uitgestorven bij; geen hustle and bustle hier. Een snijdende IJsselmeerwind maakt het leefklimaat op het eiland onaangenaam. Terwijl het illegale vuurwerk met de regelmaat van de klok in de probleembuurten van het gemengde Haveneiland tot ontploffing wordt gebracht, waagt slechts een enkeling zich op straat. Alle kapitaalkracht lijkt het eiland te hebben verlaten. Intussen stapelen de problemen voor IJburg zich op.

Als het aan de Socialistische Partij ligt, wordt de afgelegen vinexwijk niet geleidelijk maar in sneltreinvaart een getto, waaraan geen stervende ziel nog ontsnapt. Van de leefbaarheidsproblemen op het eiland, willen de socialisten niet weten, zo bleek maar weer tijdens de behandeling van het Gebiedsgericht Veiligheidsplan 2015 van Stadsdeel Oost. IJburg is een socialistisch experiment en dat zullen we weten ook. Bezwaren tegen een plan dat gebaseerd is op gedateerde cijfers van 2013 worden weggewuifd als irrelevant. Andere partijen worden gemaand vooral niet ‘door te zagen’ over IJburg.  De socialisten houden niet van gezeur als hun socialistische heilstaat scheuren vertoont.
Het veiligheidsplan voorspelt dat de problemen met criminele jongeren in de komende jaren eerder zullen toe- dan afnemen. In IJburg wonen verhoudingsgewijs veel zeer jeugdige risicojongeren en deze zullen met het ouder worden ook weer crimineel gedrag vertonen. De criminaliteit op het eiland komt immers van de IJburgse jeugd zelf. De lezer moet dan ook niet een al te hoog ambitieniveau hebben; als de criminaliteitscijfers van de vinexwijk gelijk blijven, mag ‘je’ al blij zijn.

Bewoners worden geacht vooral niet te zeuren, maar het socialistische experiment koelbloedig te ondergaan. Want, zo stelt het epistel, de veiligheidscijfers liggen nog steeds onder het Amsterdamse gemiddelde. Hoewel de leefbaarheid in IJburg steeds meer richting die van een getto gaat (zie onder andere het recordaantal meldingen op de vuurwerkoverlastkaart 2014 van Amsterdam), moeten misleidende gesubsidieerde projecten als ‘In de Buurt van Geluk’ de pijn verzachten en de indruk wekken dat de Wijk zonder Scheidslijnen juist succesvol is; Leve de socialistische heilstaat van de Wijk zonder Scheidslijnen IJburg!

Maandag 29 december 2014

Nieuw!
Sociaal experiment IJburg Vinexwijk in verval

9200000047208258bestelbutton

Geef een reactie