Zelfs Britse expat zal IJburg niet redden

Steeds vaker hoor je in IJburg Brits spreken. In de supermarkt, tram 26, op straat. Het zijn meestal gezinnen, moeders, vaders met kinderen. De ondernemers van Winkelcentrum IJburg zullen vast blij zijn met deze nieuwe bewoners. Zij zijn expats, kapitaalkrachtig, veelal Britten die in IJburg zijn beland, omdat de huizen er goedkoper zijn dan binnen de ring. De wijk zou kindvriendelijk zijn en dorps. Volgens de nieuwste cijfers van Onderzoek Informatie, Statistiek (OIS) Amsterdam zijn de Britten de grootste groep allochtonen, gevolgd door de Marokkanen, als tweede grootste niet-westerse groep allochtonen. Al met al, een veelbelovende ontwikkeling.

En plots verscheen IJburg weer voor me zoals ik de wijk in het begin had gevisualiseerd, als een soort Long Island, New York. Een enclave van levensgenieters op hun eigen eiland. Mooie huizen, winkels. Niets daarvan was vooralsnog uitgekomen. Maar nu met de Britten … Zij zouden hun cafés beginnen, bij voorkeur aan de haven. Ze zouden de Britse sfeer naar IJburg brengen, met hun winkeltjes. Eindelijk zou IJburg tot leven komen. Nieuwsgierig googelde ik op ‘Britse expat IJburg’ en ik stuitte vrijwel onmiddellijk op een forum, waarop Britse expats stevig werd afgeraden om met (jonge) kinderen naar IJburg te verkassen. Met als reden de Noord-Afrikaanse jeugd op het eiland. Ik las: ‘Only big minus is that there are lots of new immigrants from middle eastern countries and lots of them are involved in crimes. So after 20:00 I would not go to the shopping street or let my daughter out. There are many worst places in Amsterdam. But if you have no children then I definitely recommend IJburg. If kids under 15, then NO.’ En even verder: ‘Check out the Albert Heijn “Gang” on weekends and sometimes on other days when it gets dark. There are some kids hanging out and smoking sigarettes in the age of 12. Not good role models for younger kids. …’ (Bron: Forum British.expats.com: IJburg).

Ook stuitte ik op een blog van een andere Britse expat in Amsterdam, The Shallow Man. Ik las: ‘Unlike many other parts of Amsterdam, Ijburg lacks the vibrant bar, eetcafe and restaurant scene which is commonplace in most parts of the city. When in Ijburg, one can’t help but feeling as if you are wondering around a giant film set, so bereft is it of people or atmosphere. … “Yes but look at the quality of the apartments, they’re fantastic” is the common response from the residents of IJburg, and yes it’s a wonderful place to be if you choose never to step outside the confines of your private-gated golden cage. … There is a single solitary tram that goes to IJburg, or as it’s better known, the Island of the isolated. … It’s the only place in Amsterdam that I’ll not give Taxi drivers a hard time for not knowing how to find places on the Island, after all only a hardcore group of the damned live there and are rarely visited. … If you are looking to live in a luxurious newly-built property, then this is definitely the place for you. However, be prepared to spend up to thirty to forty minutes to get to civilization and be prepared for the excuses of friends who’ll suddenly have last minute emergencies or other plans when they are scheduled to visit you. Other than that, it’s a nice place to live. …’ (Bron: https://amsterdamshallowman.com/2013/10/shallow-man-guide-amsterdam-ijburg.html.)

Dit alles zette me weer terug met mijn voetjes op de aarde. Ja. Alles wat deze Britse expats beschreven, was waar. Het werd ook bevestigd in het Gebiedsplan van IJburg 2019, dat aangeeft dat maar liefst 13 procent van de IJburgers ouder dan 19 jaar zich ‘ernstig eenzaam’ voelt. En dat in IJburg veel ‘kwetsbare’ jongeren wonen, in ‘aantallen vergelijkbaar met een achterstandswijk’ (Bron: Gebiedsplan Zeeburgereiland-IJburg 2019). Geen lieve expat die dit zal kunnen veranderen. Zelfs een Britse niet.

Amsterdam, 17 april 2019

2 gedachten over “Zelfs Britse expat zal IJburg niet redden

 1. De overlast die ik van Marokkaanse jongeren ervaar is het gevolg van mijn blog en tweets. Ze kennen mijn naam en ik word door hen uitgescholden. Heel intimiderend. Dan bel ik direct 112. De afgelopen maanden heb ik gelukkig geen last meer van hen gehad. Ik denk dat de oude garde ofwel van IJburg verhuisd is of vastzit.

  Behalve het gevoel van onveiligheid zijn er meer redenen om hier te willen vertrekken. Het gebrek aan groen, mooie architectuur, levendigheid, de eeuwige wind, het (sociale) isolement. Het feit dat de gemeente geen geld voor IJburg wil uittrekken. Zie het gebrek aan onderhoud van de eens mooie bruggen. Het vooruitzicht van de dagelijkse gang naar het sfeerloze winkelcentrum achter een rolater door een veelal ijskoude wind. Het voordeel van het grote huis weegt er echt niet tegen op.

  Graag zouden we dan ook terug verhuizen, naar onze oude buurt het Oostelijk Havengebied, waar de huizen intussen te duur voor ons zijn. IJburg blijft wat prijsontwikkeling betreft achter bij de rest van Amsterdam. Verkopen, huren en dan pas kopen was het advies van de makelaar.

 2. Ik kan alleen maar beamen wat er door de expats wordt geschreven.
  Ik woon nog niet zo lang op IJburg, pas sinds eind 2016 (verhuist vanuit Amsterdam-Oost/ Watergraafsmeer, maar heb op veel plekken gewoond), maar ik heb de “sfeer” al aardig kunnen proeven. Het blijft een kille wijk zonder dynamiek. In de zomer wordt het iets beter, puur door de sfeer die de zomerzon met zich meebrengt, het groen wat hier en daar verschijnt en de bewoners die zich wat meer buiten begeven.

  Ook herkenbaar:
  Het sfeerloze winkelcentrum, die enkele ‘net niet’ restaurant/cafe’s, de wind, de weinig leuke/ interessante initiatieven, de verstopte bewoners in hun huizen en het afgezonderd zijn van de stad (mede door de slechte bereikbaarheid), het zgn. paradijs voor kinderen …

  Ik heb er ook geen vertrouwen in dat de komst van nieuwe eilanden met de beloofde faciliteiten radicaal gaat veranderen. Wellicht over 10 jaar. Op dit moment is het nog een grote bouwput zonder strand (en straks een strand in een grote bouwput). Dat helpt ook niet mee.

  Wij zijn al aan het oriënteren naar een andere woning elders, wat natuurlijk een moeizame zoektocht gaat worden.

  Het enige positieve wat ik kan noemen is het IJmeer, waar ik vaak langsloop en we regelmatig op dobberen met onze boot of als doorvoer route gebruiken richting de stad/grachten. Maar dat zijn maar enkele dagen in de zomer.

  (Last van Marokkaanse jeugd heb ik overigens nog nooit ervaren, ondanks dat ik vaak langs groepjes ben gelopen (ik ben een dame van begin 30)).

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.