Lentezon in Vinex-wijk

Op het terras schijnt een vriendelijk lentezonnetje. Het is het eerste dit jaar. Een medebewoner en ik kijken uit op de monotone laan naar nergens, die Vinex-wijk IJburg doorkruist. Af en toe zien we een bekende. Thierry Baudet heeft bij de verkiezingen voor de provinciale staten een eclatante overwinning geboekt en is in de peilingen met zijn Forum voor Democratie (FvD) inmiddels de grootste partij van het land. Met de volgende onderwerpen heeft de charismatische leider de onvrede kunnen kanaliseren: Klimaat, Immigratie, Koopkracht (KIK). In Frankrijk heeft onvrede hierover tot de beweging ‘Gilet Jaunes’ (Gele Hesjes) geleid, die hieraan lucht  geeft door de ‘kapitalistische’ luxe winkels aan de Champs Elysees, Parijs, te vernielen en te plunderen. In Amsterdam is dit gelukkig nog niet zo ver.

Over Geert Wilders (PVV) hoor je niemand meer. Hij heeft bij de verkiezingen 30 procent van zijn aanhang aan FvD verloren. ‘Wacht maar af. Als Baudet aan de macht komt, zullen de kiezers wakker worden en gaan ze weer terug naar Wilders,’ zegt mijn gesprekspartner, net als ik bewoner van IJburg van het eerste uur. ‘Nee, ik heb niet op hem gestemd. Hij heeft zich positief uitgelaten over islam.’

‘Echt?’ zeg ik. ‘In dat geval zal ik sowieso niet op hem kunnen stemmen!’

Een andere bewoner van IJburg voegt zich bij ons. Hij is wat ouder en fan van Baudet. ‘Nee ik kan hier niet weg,’ antwoordt hij desgevraagd. ‘Ik heb er geen geld voor … Ik ben bezig met de euthanasievereniging. Je moet het allemaal goed regelen. Volgend jaar maak ik er een einde aan. Ik wil af en toe even naar het Rembrandtplein, iets drinken en gezellig onder de mensen zijn,’ vervolgt hij. ‘Maar daarvoor heb ik het geld eenvoudigweg niet. Nou, dan hoeft het van mij niet meer.’

Ik weet niet wat ik zal zeggen bij zo veel neerslachtigheid op een prille lentedag. ‘Je wordt vast tachtig,’ zeg ik desondanks.

‘Ik kom hier ook niet weg. De huurmarkt zit op slot,’ zegt de andere bewoner, als we weer alleen zijn. Hij vervolgt, ‘Er is voor ons soort mensen hier niets te doen. In het Huis van de Wijk en de Flexbieb  komen mensen als wij niet.’ Ik begrijp het. En ik begrijp dat Baudet de verkiezingen heeft gewonnen. Een lentezon in een Vinex-wijk.

dinsdag 26 maart 2019

Geef een reactie