Winkels IJburg steeds vaker allochtoon

slager

Islamitische slagerij IJburglaan

Slotervaart/Overtoomse Veld, de oude buurt van mijn schoonfamilie, veranderde in een tijdsbestek van tien jaar van een autochtone in een allochtone wijk. In de begintijd, de jaren zestig van de vorige eeuw, werden de winkels aan het August Allebéplein door autochtone ondernemers gerund. De winkelstand floreerde er, met bakkers, bloemisten, slagers, kappers, viswinkels. Vanaf de jaren tachtig, toen de autochtone bewoners de wijk druppelsgewijs verlieten en er voor elk gezin dat vertrok, een Marokkaans gezin terugkwam, paste het winkelaanbod zich aan de gewijzigde bevolkingssamenstelling aan.

Steeds meer winkels werden door allochtone ondernemers uitgebaat en wie nu op het August Allebéplein komt, ziet dat vrijwel alle autochtone winkels zijn verdwenen. Hetzelfde speelt in IJburg. Ook in de Amsterdamse vinexwijk past het winkelaanbod zich aan de bevolkingssamenstelling aan. De autochtone winkeliers, aan de IJburglaan en in Winkelcentrum IJburg, hebben het moeilijk het hoofd boven water te houden. Het winkelcentrum kent inmiddels structurele leegstand.

Kapitaalkracht ontvlucht de wijk en doet de boodschappen elders. Het winkelcentrum wordt gemeden. Het ademt armoede. In mei begon een markt in de haven van IJburg, ver van het winkelcentrum vandaan. Een van de twee drogisten in het winkelcentrum is intussen ook elders een nering begonnen. De luxe eetwinkel Boerenjongens heeft een nieuwe winkel geopend in het rijke Amstelveen.

Steeds wanneer in IJburg een autochtone winkel de deuren sluit, komt er een allochtone ondernemer voor terug. De sushiwinkel aan de IJburglaan werd een Surinaamse toko; de videowinkel een islamitische slagerij, de cadeauwinkel een Turkse kapper. Suburb Denim, dat door inbraken werd geplaagd, is nu een Surinaamse kapper. Aan de IJburglaan, vanaf de Diemerparklaan, wordt het merendeel van de winkels inmiddels door allochtone ondernemers gerund. De Pampuslaan geeft hetzelfde beeld. Een wijk met 60 procent corporatiewoningen is al snel een ´zwarte wijk´. Het aanbod volgt de vraag, niet alleen in voormalig Slotervaart/Overtoomse Veld, maar ook in IJburg.

Zondag 7 juni 2015 door Xandra Lammers

Eén gedachte over “Winkels IJburg steeds vaker allochtoon

  1. Amsterdam is multi culti en IJburg ook! Ik vind t zelf geweldig al die Tokootjes met echte goeie inheemse spulletjes ipv zakjes Conimex of nep kruidenmengsels van knorr waar ik totaal geen interesse in heb bij de AH. Er zijn hier veel hele dure kapperszaken waar ze dan geen kroeshaar kunnen of willen knippen, dus echt een aanwinst voor de wijk in mijn ogen zo’n black hair specialist kapper, waar ik als blanke met stijl haar ook gewoon terecht kan. Ook het aanbod van restaurantjes enz. is een goede afspiegeling van de SAMENleving alhier! Ik woon hier al 12 jaar en het is nooit autochtoon geweest, gelukkig niet zeg! wat een gezeur weer!

Geef een reactie