Wat is er mis met Winkelcentrum IJburg?

Winkelcentrum IJburg

Het is bekend dat kapitaalkrachtige IJburgers Winkelcentrum IJburg sinds jaar en dag mijden en op de nieuwe markt, Reuring, bij de haven van IJburg, werd het ook weer gezegd: Er is iets mis met het winkelcentrum; de winkeliers ervan zijn geen echte ondernemers. Ze klagen maar wat in plaats van de openingstijden te verruimen. Verwezen werd naar onderzoek waaruit blijkt dat de IJburger de gehele dag werkt en de IJburger na het werk, als hij of zij terug is op het eiland, de boodschappen wil kunnen doen. Weliswaar zijn de AH en de Vomar tot 22.00 uur open, maar de overige winkels zijn na 18.00 potdicht. Dus maakt de IJburg geen gebruik van het winkelcentrum. Of dat de werkelijke reden is, vraag ik me af. Want als ik een bezoeker van de Reuring-markt vraag waarom ze de boodschappen in Noord of Maxis Muiden doet en niet in Winkelcentrum IJburg, antwoordt ze dat de sfeer er haar niet bevalt.

Het is slecht voor Winkelcentrum IJburg dat het vrijwel geen kapitaalkrachtige bezoekers trekt. De leegstand neemt er verder toe. Groepen hangjongeren hebben er vrij spel en zij noden zeker niet tot fijn shoppen. Het winkelcentrum raakt zo makkelijk in een neerwaartse spiraal van steeds minder bezoek. Aan de winkels ervan ligt het niet. De AH, evenals de Vomar, is weliswaar van gemiddelde omvang, maar je kunt er je boodschappen best doen, zelfs als je een gezin hebt. Bovendien zijn er enkele speciaalzaken, zoals een bakker, slager, visboer, drogist met ruime openingstijden, en een biologische winkel. Ook is er een Blokker en een Zeeman. Geregeld zie ik mensen van wie ik weet dat ze een gezin hebben, er de dagelijkse boodschappen doen. Met de fiets.

Niemand kan worden verplicht de dagelijkse boodschappen op een bepaalde plek te doen. Hoewel sommigen eenvoudigweg niet de keuze hebben, omdat ze het geld niet hebben om met de auto buiten de wijk boodschappen te doen. Met steeds minder klanten zal het winkelcentrum verpauperen. Een winkelcentrum in verval zal de leefbaarheid van het eiland verslechteren. Een dood gat in het hart kan geen enkele wijk zich permitteren. Misschien zou alleen een AH XL het winkelcentrum nog een boost kunnen geven en daarmee de leefbaarheid van de wijk. Een AH XL is er al in dichtbij gelegen Maxis Muiden. Voor eentje in Winkelcentrum IJburg moet de weidewinkel inderdaad eerst ‘een stille dood sterven’.

Zondag 31 mei 2015 door Xandra Lammers

Geef een reactie