Geluiden van bewoners die willen vertrekken van IJburg klinken hardnekkig. Sinds 2008, toen de sociale blokken van het Haveneiland werden opgeleverd en ingevuld met probleemhuurders uit achterstandswijken, willen bewoners weg uit de Wijk zonder Scheidslijnen. Nieuw is dat mensen hun geluk inmiddels niet elders in IJburg willen beproeven, maar heel IJburg voor gezien houden; mensen verliezen het vertrouwen in de vinexwijk.
Kopers die IJburg de rug willen toekeren, met name die met een middeninkomen, kunnen echter geen kant op. De huren in de stad zijn onevenredig gestegen. De condities om te kopen die banken hanteren, zijn sinds 2008 drastisch gewijzigd. Huizen in IJburg staan ‘onder water’. Intussen stijgen de huizenprijzen binnen de ring en dalen ze buiten de ring, met name in IJburg. Wat rest, is alsnog een huis in Almere of Purmerend.
‘Wat is dat IJburg nu eigenlijk, die wijk?’, vraagt een medewerker van een eettent in Solid 1 zich af. De man staat naast ons. We zitten aan een tafeltje bij het raam met uitzicht op het winkelcentrum. Het is rond etenstijd en de zaak oogt desolaat. Het cateringbedrijfje dat zo voortvarend opende, is gevestigd in Solid 1, het prestigieuze project van woningcorporatie Stadgenoot, dat voor een derde is afgebouwd. De appartementen ervan zijn van het dure naar het middeldure en sociale segment afgeschaald en deels verhuurd.
Hij kijkt uit het raam. ‘Het is hier geen Amsterdam en ook geen Almere’, zegt hij. ‘Daar is het levendig vergeleken bij hier. Deze wijk is uitgestorven. Ik hoor van klanten dat ze weg willen van IJburg …’ Ik knik. De man vervolgt: ‘Behalve in het winkelcentrum is hier geen rode cent te verdienen. En de huren zijn schrikbarend hoog. Vorig jaar rond deze tijd hadden we nog klandizie, maar dit jaar …’ Hij kijkt naar de wijk. ’Je kunt het hier voor hetzelfde geld platgooien.’ Ik moet lachen. ‘Ja dat kan’, zeg ik, ‘maar ik heb hier gekocht.’
‘Hierboven komt een hotel’, vervolgt hij na een tijdje. ‘Dat is tenminste goed nieuws’, zeg ik. ‘Die gasten geven levendigheid en komen hier vast wat gebruiken.’ Hij schudt het hoofd mismoedig. ‘Een hotel maakt niets uit. Boven een zaak van ons aan de Overtoom zit ook een hotel. We zien die gasten nooit.’ ‘En is bekend wanneer het hotel de deuren opent?’, vraag ik hem. Hij lacht. ‘In augustus 2014 had het al zijn geopend. En inmiddels is het februari 2015.’ ‘Echt IJburg …’, zeg ik. Hij kijkt weer uit het raam, met lichte wanhoop. ‘Elke dag denk ik: Ik wil hier weg.’ Hij is niet de enige die er zo over denkt.
Zondag 15 februari 2015 door Xandra Lammers
- me • 5 maanden geledenBeste Xandra, als je zo graag wilt vertrekken, waarom ga je dan niet gewoon? Ik word misselijk van jouw negativiteit! En vertel niet dat het is omdat je je huis niet kunt verkopen want dat doe je jezelf aan..
- positief • 5 maanden geleden Ik sluit mij volledig aan bij het bericht van “me” je bent altijd negatief over ijburg, je bent provocerend en je probeerd aan alle kanten verdeeldheid te scheppen. Buiten dat om, vindt ik jou racistisch.Voor de duidelijkheid, Wij wonen al 5 jaar met ons gezin op IJburg in de Mattenbiesstraat, we komen op heel IJburg en het beeld dat jij probeerd weer te geven op jouw blog, twitter etc. etc. etc. herkennen wij totaal niet en wij kunnen het absoluut niet vinden in jouw waanbeelden.meer zien
- Een warme groet van iemand die positief in het leven staat en hoopt dat jij dat ook kan zijn.
- Je klaagt over alles, want blijkbaar kun je je woning niet verkopen op IJburg, is dat niet je eigen schuld? als je zo negatief over je buurt blijft praten en dat blijft verspreiden komt er natuurlijk geen hond bij je kijken… dus eigenlijk werk je het zelf in de hand.
- Beste Xandra,