IJburg, een nieuwe Donderberg?

naamloos

De Amsterdamse vinexwijk IJburg en de Roermondse wijk Donderberg hebben meer gemeen dan je zou denken. Beide liggen aan de ‘verkeerde kant van de spoorlijn’. Beide zijn met torenhoge ambitie begonnen en waren bedoeld om kansrijken te huisvesten, met vrijwel alleen grote huizen die alras met kansarmen werden gevuld; die in Donderberg met asielzoekers en in IJburg met (criminele) mulitiprobleemgezinnen.

Neergang
Donderberg dankt haar bekendheid met name aan het feit dat de wijk eens tot armste van Nederland werd uitgeroepen, en dat Petra Stienen (bekend van ‘Het mooiste meisje van de klas’) er opgroeide. Stienen heeft nu een boek over de wijk geschreven (‘Terug naar Donderberg’). In de talkshow van Eva Jinek vertelde ze over de neergang van Donderberg. Zelf had ze de wijk, die stamt van de jaren ’60 van de twintigste eeuw, gelukkig weten te ontvluchten, maar nu ze er was teruggekeerd, wist ze te vertellen dat de wijk vol mogelijkheden was. De wijk werd weliswaar geplaagd door criminaliteit en hoge werkeloosheid, maar was gevuld met mensen van vele nationaliteiten; een wijk van ‘laat duizend bloemen bloeien’.
Asielzoekerstromen
Stienen is inmiddels te vinden op de kandidatenlijst van D66 voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2015. D66, de partij van de elite, die zelfs in Nederlandse getto’s positiviteit ziet. D66, de partij die Europees denkt; dankzij de Europese Unie zit Nederland inmiddels opgescheept met hoge aantallen asielzoekers. Sinds in 2011 in Syrië de burgeroorlog uitbrak en de opkomst van ISIS zijn de asielzoekerstromen uit de islamitische landen Syrië, Palestina en Eritrea, fors toegenomen, in 2014 zelfs met 66%. Als het aan Stienen en D66 ligt, worden veel meer Nederlandse wijken een tweede Donderberg. De asielzoekers en hun gezinsleden die Nederland aandoen, zullen immers ergens moeten worden gehuisvest.

Roze blik Ook IJburg heeft een bovenproportioneel aantal grote huurhuizen. De rijken willen er niet meer huren; er heerst leegstand. IJburg is nu al een risicogebied voor een nieuwe probleemwijk. Er is jeugdwerkeloosheid, hoge jeugdcriminaliteit en een groot aantal voortijdig schoolverlaters. De wijk zal heel goed een nieuwe Donderberg kunnen worden; het zal niet de laatste wijk zijn die aan de roze blik van de elite ten onder gaat.

 

Zondag 8 februari 2015 door Xandra Lammers

Geef een reactie