Vrijheid van meningsuiting ook in Wijk zonder Scheidslijnen IJburg onder druk

De vrijheid van meningsuiting staat in sommige wijken van Amsterdam ernstig onder druk. Dat bleek onlangs weer, toen journalist Jan Roos, columnist van de opiniesite GeenStijl, op klaarlichte dag in stadsdeel West werd aangevallen door een groep van 12 gewapende Marokkanen. Ze gooiden stenen naar hem, omdat hij als journalist voor de omroep Powned heeft bericht en omdat hij schrijft voor opiniesite GeenStijl. Deze website en omroep onderscheiden zich van de mainstream media door politiek incorrecte berichtgeving.

Sinds een tiental jaren is wel bekend dat bepaalde bevolkingsgroepen, de zogenaamde nieuwkomers die sinds de jaren zestig van de vorige eeuw in groten getale in de Nederlandse samenleving zijn gearriveerd, niet kunnen omgaan met westerse waarden zoals de vrijheid van meningsuiting. Dit bleek onder meer uit de moord op cineast Theo van Gogh in november 2004. Hij werd in de ochtend in Amsterdam-Oost door de islamiet Mohammed Bouyeri, afkomstig uit Slotervaart-Overtoomse Veld, Nieuw-West, op brute wijze vermoord, nadat hij een kritische film over de Koran had gemaakt. Voor bepaalde Marokkaanse jongeren is deze moordenaar een held. Een verontrustend gegeven.

Sinds de moord op Theo van Gogh kan de Nederlandse politicus Geert Wilders alleen nog leven met een batterij aan beveiligers. Hij stond op de dodenlijst van Mohammed Bouyeri. De politicus is het mikpunt van voortdurende doodsbedreigingen. Hij kan alleen gebruik maken van de vrijheid van meningsuiting tegen de prijs van constante beveiliging.

In IJburg, met name op het Haveneiland, zijn in het kader van de stedelijke vernieuwing vanuit Nieuw-West veel Marokkaanse gezinnen komen wonen. Daar verrezen immers grote sociale huurhuizen, speciaal voor deze grote gezinnen gebouwd.

Inmiddels staat ook in deze wijk de vrijheid van meningsuiting onder druk. Een poster van Geert Wilders kan men in de Wijk zonder Scheidslijnen niet voor het raam hangen zonder dat er represailles volgen. Berichtgeving over criminaliteit door bepaalde groepen in de wijk wordt met doodsbedreigingen beantwoord. Deze jongeren wonen in het rijke, vrije Westen, maar kunnen kennelijk niet omgaan met de vrijheden die deze samenlevingen kenmerken. Hun ideaal is een samenleving waar angst heerst en criminaliteit vrij spel heeft. Hun idee van verzet is onze ondergang. Er staat meer op het spel dan ons lief is.

Geef een reactie