Even upgraden binnen de ring Amsterdam

naamloos

Als je in IJburg woont, ben je blij dat een auto of tram je probleemloos naar binnen de ring kan vervoeren. Sinds enige tijd immers transporteert Amsterdam ‘moeilijke’ groepen juist naar buiten de ring en met name naar de Wijk zonder Scheidslijnen IJburg. In IJburg worden tenslotte huurhuizen gebouwd speciaal voor grote gezinnen, die sinds jaar en dag garant staan voor overlast. De middenklasgezinnen, gehandicapten voor wie de stad geen plek biedt, allen zijn ze gehuisvest in de vergelegen Wijk zonder Scheidslijnen IJburg.Je zou dan ook ten minste een hek verwachten bij de ring van Amsterdam, om deze  ‘moeilijke’ groepen uit de stad te weren  … Maar gelukkig is dat er (nog) niet.

Veel IJburgers shoppen buiten de wijk. Winkelcentrum IJburg is een troosteloos centrum, met straatcoaches en een bij tijd en wijle ijzige wind. Je komt er via een uitgestrekte IJburglaan, waar leegstand nog steeds de norm is; de architectuur is er eentonig en dan is er die eeuwige wind. De mensen ogen er triest, met name zij die op het eiland vastgeklonken zitten, omdat ze gehandicapt of oud zijn.

Lang was ik het winkelcentrum trouw. Totdat ik een week of wat geleden de knoop doorhakte; waarom zou ik genoegen nemen met een dagelijkse gang die me in een diepe depressie deed verzinken, terwijl het leven elders lonkte? In een dichtbij gelegen winkelcentrum binnen de ring was het immers wel goed vertoeven met prima winkels, zonder straatcoaches en ijselijke wind. De mensen leken er vrolijker; ik voelde me herboren; een bevoorrecht bewoner van het rijke Westen, waarvoor tienduizenden dagelijks in mensonterende omstandigheden hun leven waagden, vanuit het islamitische Midden-Oosten en Afrika. Ik hoefde maar een trammetje of auto te pakken en ik was er al. Ik prees me gelukkig en besloot uit zelfbehoud het eiland te laten voor wat het was; een plek waar je woonde, maar verder zo min mogelijk verbleef.

Zolang de huizenprijzen ten opzichte van binnen de ring onevenredig stijgen, en verhuizen geen optie is, kun je buiten de ring gelukkig naar binnen de ring om er te upgraden, al is het maar voor even. Erna rest weer de witte brug …

Amsterdam, 9 augustus 2015

 

Eén gedachte over “Even upgraden binnen de ring Amsterdam

Geef een reactie