Nieuwe jongerenvoorziening IJburg islamitisch?

IMG_20150814_181315

Ruim een maand geleden werd ik tijdens de Ramadan benaderd door een rapper en jongerenwerker van Marokkaanse afkomst, eerder werkzaam en woonachtig en actief voor de PvdA in Nieuw-West, nu in IJburg. Met zijn stichting 24-Karaat was hij inmiddels verbonden aan de nieuwe jongerenvoorziening IJtopia. IJtopia was in 2014 op initiatief van Marokkaanse jongeren door het toenmalig stadsdeel Oost in het leven geroepen voor jongeren van 15 tot 23 jaar. In juli 2014 had deze met een grote Iftar de deuren geopend. 

De eerdere jongerenvoorziening Youthside was destijds op de hoek van onze straat gevestigd en had enorme groepen Antilliaanse en Surinaamse jongeren aangetrokken. Na enkele jaren was de voorziening echter vanwege de criminaliteit van de  gebruikers ervan voor de jongerenwerkers onbeheersbaar geworden en gesloten voor jongeren van 15 tot 23 jaar. Nu was een dergelijke voorziening dus buiten de bebouwing in een (tijdelijke) keet gevestigd, genaamd IJtopia.

De jongerenwerker vroeg me of ik de Iftar  (de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang (bron: Wikipedia)) die maand wilde bijwonen. De Iftar zou wederom in IJtopia worden genoten. De (tijdelijke) jongerenkeet was inmiddels naar het Centrumeiland verplaatst, op een mooie locatie bij de weg naar het nieuwe Blijburg, naast een voetbalveld voor de ‘kansenjongeren’ van IJburg. De Iftar 2015 zou met een avondwandeling over het nieuwe Centrumeiland worden afgesloten.

Eerder had ik op de Facebookpagina en website van de jongeren van IJburg het programma van de Iftar 2015 al bekeken. Deze was ‘Harira & Pepers’ genaamd. ‘Ik mis iets Hollands in de titel’, zei ik tegen de jongerenwerker. Dat kwam wel goed, zei hij. Er was over nagedacht; de pepers waren aan het menu toegevoegd om er een Hollands tintje aan te geven. Ik zei hem dat ik geen Arabisch sprak en me afvroeg wat een Anasheed was. Dat wist hij ook niet goed, maar dat zouden mensen van de Moskee op IJburg die avond wel uitleggen, die op zijn initiatief voor de Iftar waren uitgenodigd. Juist om de IJburgers bekender te maken met islamitische verschijnselen, zoals Anasheed, Ramadan en Iftar. Ik zei dat ik het nog niet wist en moest denken aan de slogan Islam will dominate the world, die je wel op spandoeken leest. De voorziening voor alle jongeren van IJburg werd Inmiddels kennelijk vrijwel uitsluitend gebruikt door (islamitische) Marokkaanse jongeren.

Nadat ik door een initiatiefnemer van het nieuwe IJtopia was bedreigd, liet ik de welzijnsorganisatie verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de jongerenvoorziening weten dat ik ook dit jaar bij de Iftar in IJburg niet aanwezig zou zijn …

Geef een reactie