Spanningen in IJburg lopen hoog op (met update)

 spanningen (1)

 Sinds enige tijd onderhoud ik de site Het reilen en zeilen op IJburg, al het nieuws over IJburg, ongecensureerd, begonnen uit onvrede met de andere (deels gesubsidieerde) media, zoals de Brugkrant en IJburg TV, die vooral positief over de vinexwijk berichten om de ‘successen van IJburg’ te delen. Afgezien van dat IJburg vrijwel geen successen kent — vanaf plusminus 2008 lijkt de Wijk zonder Scheidslijnen alleen nog maar te mislukken met leegstand, spanningen en criminaliteit —, is goed nieuws geen nieuws. Toen ik een ‘journalist’ van IJburg TV er eens op wees dat de IJburglaan zichtbaar door bedrijfsinbraken werd geteisterd  en ik hem vroeg of zijn medium daaraan niet eens aandacht zou moeten besteden, antwoordde hij dat deze zaken niet tot zijn ‘core business’ behoorden.

De vele bedrijfsinbraken en (gewapende) overvallen die de IJburglaan indertijd geselden, waren niet de enige zaken die in IJburg onder de pet bleven. Ook waren er ernstige misstanden op het gloednieuwe IJburg College, die gelukkig werden opgepikt door een journalist van Het Parool, dat er eind 2014 uitvoerig over berichtte. (Niet verbazingwekkend, staat de fonkelnieuwe school inmiddels bekend als zwaar beneden de maat.) Je kunt alleen maar gissen naar andere zaken die het daglicht niet kunnen verdragen in IJburg en niet boven tafel komen. Heel af en toe komt er wel iets van naar buiten, zoals vorige week weer, toen een arrestatieteam (AT) in IJburg actief was geweest.

Op mijn nieuwssite berichtte ik dan ook over de inval, in een straat bij mij om de hoek. Het was de derde (zichtbare) inval van het AT in de afgelopen tijd in de sociale woonblokken van het Haveneiland in mijn directe omgeving. Ik kwam liever niet meer in deze straat, omdat ik vanuit een raam wel door jongeren werd uitgejouwd. Nu liep ik er toch weer doorheen. Bij gebrek aan informatie vroeg ik een omwonende naar de toedracht. Het bleek om een eenoudergezin van Nederlands-Marokkaanse afkomst te gaan, waarvan een van de broers was aangehouden. De afkomst van de verdachte jongere vermeldde ik in mijn bericht. Deze was relevant, omdat de wijk met name te lijden had onder jongeren van genoemde afkomst. Toen ik de dag erna langs het dichtgetimmerde huis fietste, stuitte ik op een ziedende broer, die me met de dood bedreigde. Dat ik had vermeld dat de broer van Marokkaanse afkomst was, was hem duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten; als ik met mijn berichtgeving nog een keer ‘over de schreef zou gaan’, zou hij me ‘afmaken’. Hij maakte me uit voor ‘racist’ en ‘neuker van Wilders’. De hele straat liep uit en koos partij voor de broer. Spanningen liepen hoog op. De Wijk zonder Scheidslijnen legde de scheidslijnen van de menging van leefstijlen zorgwekkend bloot.

Die avond maakte ik bij politie IJburg melding van de bedreiging. De dienstdoende agent zei me dat mijn berichtje onder de vrijheid van meningsuiting viel en de bedreigingen die de jongere had geuit, niet. Een doekje voor het bloeden.

Update 14-08: Enkele dagen geleden benaderden enkele ‘kansenjongeren’ me in Winkelcentrum IJburg met het vriendelijke verzoek mijn berichtgeving over de Marokkaanse jongere die onlangs bij mij om de hoek door een AT (Arrestatieteam) van zijn bed werd gelicht, te stoppen. Toen ik aan de vrijheid van meningsuiting refereerde, werd ik uitgemaakt voor ‘kankerhoer!’.

Die avond heb ik bij de politie in IJburg opnieuw melding van intimidatie gedaan. Aangifte van de eerdere bedreiging met de dood (‘Ik maak je af als je nog eens over de schreef gaat!’) werd me door de politie vooralsnog afgeraden in verband met het risico van ‘escalatie’.

Zondag 12 juli 2015 door Xandra Lammers

2 gedachten over “Spanningen in IJburg lopen hoog op (met update)

  1. Pingback: Nieuwe jongerenvoorziening IJburg islamitisch? - www.xandralammers.nl

  2. Pingback: Vrijheid van meningsuiting ook in Wijk zonder Scheidslijnen IJburg onder druk - www.xandralammers.nl

Geef een reactie