Rijken in IJburg worden slapend arm

Gebouw IJburg

Solid 1, IJburg

Terwijl in Europa het socialisme oprukt (met de winst van de partij Syriza in Griekenland en stijgende populariteit van de Portugese partij Podemos) is met het concept van de Wijk zonder Scheidslijnen het socialisme in IJburg een feit. De Franse econoom Thomas Piketty, schrijver van Kapitaal in de 21e eeuw, zou zijn vingers erbij aflikken. De rijken, van wie het gemiddeld besteedbaar inkomen fors hoger ligt dan dat van Amsterdam, leveren immers vrijwillig zelfs meer dan 2% van hun vermogen in.

Oostblokflat
De arme rijken doen intussen hun boodschappen in het winkelcentrum van de Wijk zonder Scheidslijnen IJburg. Marokkaanse jongeren, vanuit de stedelijke vernieuwing naar de vinexwijk verkast, voetballen er, terwijl zij voor hen moeten uitwijken. Een toeschouwer lacht. De bloemenwinkel, die vanwege de veranderde bevolkingssamenstelling vanuit Oud-West naar het ‘rijke’ IJburg verhuisde, is wegens omstandigheden opnieuw gesloten. Als deze ondernemer het niet redt, wie zal zich dan in het gigantische hoekpand vestigen? Terwijl in de betere wijken van Amsterdam popup-ondernemers, met hun tijdelijke winkels, winsten behalen, is en blijft ondernemen in IJburg een armzalige bedoeling. Voor een aankoop in de hippe, nieuwe eetwinkel in Solid 1, dat doet denken aan een Oostblokflat, aan de IJburglaan, moet niet alleen een steile trap maar ook een gemene wind worden getrotseerd. Binnen is het er stil, zoals in meer winkels in IJburg.

Kille wind
‘Dankzij’ het socialistische concept van de Wijk zonder Scheidslijnen staan in IJburg de koophuizen elke maand verder onder water; terwijl huwelijken stranden, is verhuizen vanwege de restschuld geen optie. De gemiddelde WOZ-waarde van huizen ligt in IJburg lager dan Amsterdam-Oost en Amsterdam, vergelijkbaar met andere wijken buiten de ring.  Het wekt dan ook geen verbazing dat armen zich in de socialistische Wijk zonder Scheidslijnen rijk wanen, terwijl de rijken er slapend arm worden; de gevolgen van het nastreven van sociale gelijkheid in een notendop. Intussen raast een kille wind over IJburg; de snijdende wind van het socialisme voelt ongemeen guur. Vluchten kan niet meer …

Zondag 21 januari 2015 door Xandra Lammers

Geef een reactie