IJburg radicaliseringswijk?

IJburg

Sinds de aanslagen in Parijs op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo en een joodse supermarkt, waarbij zeventien onschuldige mensen werden vermoord, heeft islamitische radicalisering ook in Nederland de volle aandacht. De aanslagen werden immers gepleegd door home-grown geradicaliseerde moslimjongeren die waren teruggekeerd uit het Midden-Oosten waar ze de jihad hadden gevoerd.

Jongeren die deelnemen aan de jihad, wonen doorgaans in de buitenwijken van West-Europese dorpen en steden. Ze zijn vaak werkloos, voortijdig schoolverlater, crimineel. De jongeren vormen een betrekkelijk eenvoudig doelwit voor ronselaars; radicale predikers die zich in wijken ophouden, rond scholen, moskees. In huiskamerbijeenkomsten proberen de moslimextremisten de jongeren te ronselen voor de heilige oorlog tegen het Westen, de ‘moderne’ jihad.  In Amsterdam zijn minimaal 50 potentiële jihadgangers bekend. Er zijn al minimaal 10 jongeren voor het voeren van de jihad uit de hoofdstad vertrokken, vermoedelijk uit wijken met risicofactoren zoals jeugdwerkloosheid, jeugdcriminaliteit en veel voortijdige schoolverlaters, zoals Nieuw-West, Noord en Oost, de zogenaamde radicaliseringswijken.

Je zou het niet direct verwachten van een vinexwijk, maar ook IJburg lijkt zo’n radicaleringswijk. Sinds 2008 is er een (tijdelijke) moskee gevestigd van radicale signatuur, op Haveneiland-West. Als gevolg van media-aandacht voor het radicale bestuur van de moskee leidt deze intussen een ondergronds bestaan; zowel haar website als Facebookpagina zijn opgeheven. Onbekend is hoeveel moslims in IJburg wonen; volgens de inmiddels verwijderde website van de moskee was 20 procent van de IJburgers moslim, een percentage  dat ver boven het Amsterdamse gemiddelde van 11,3 procent ligt. De vinexwijk heeft op ruim 20.000 inwoners inmiddels 2 islamitische slagers en jonge salafistisch geklede moslims bidden er in de openbare ruimte. IJburg kent bovendien een onrustbarend hoog aantal voortijdige schoolverlaters; het percentage van 16% ligt fiks hoger dan het Amsterdams gemiddelde van 9% (bron: Gebiedsanalyse 2015 IJburg/Zeeburgereiland van stadsdeel Oost). De wijk heeft in zijn korte bestaan veel risicofactoren die de kans op jeugdcriminaliteit verhogen en staat nummer 5 in de top tien van buurten met het hoogste aantal verdachten van jeugdcriminaliteit van Amsterdam (Bron: jeugdcriminaliteitsindex). Het lijkt slechts een kwestie van tijd eer de eerste ronselaars voor de jihad zich in de wijk aandienen.

Zondag 25 januari 2015 door Xandra Lammers

 

Geef een reactie