Rat rukt op in VINEX-wijk Amsterdam-IJburg

Bruine rat in hof woonblok Haveneiland-West, IJburg

Vorige week stond er plots een rat voor ons huis. Terwijl ik het beest met mijn boodschappentassen naderde, rende het weg, waarna het doodstil in een hoek van het binnenterrein van ons woonblok bleef zitten. Het was een bruine rat, met een lange staart.

Eerder al staarden ratten je aan vanaf posters die de corporatie op ramen van woonblokken op Haveneiland-West had geplakt. Ze waren bedoeld om bewoners te manen het huisvuil correct aan te leveren. Inmiddels heeft de gemeente een kaartje met zogenaamde hotspots gepubliceerd, waar bewoners het huisvuil op verkeerde tijdstippen en op de verkeerde wijze aanleveren.  Het kaartje is van het gemengde Haveneiland, waar de wijk zonder scheidslijnen is ingevoerd.

Ook is er een Facebookpagina in het leven geroepen voor melders van vuil, IJburg Schoon. Hierop is duidelijk te zien dat er zich welke onsmakelijke taferelen zich op Haveneiland-West afspelen. Een bewoner van een gemengd probleemblok postte er foto’s van de afvalberg bij de vuilcontainers voor zijn raam, die hij dagelijks zag groeien. Ook postte hij een foto van een berg eten dat een medebewoner vanwege zijn ‘geloof’ [islam] voor zijn appartement op de kade had gekieperd. Vlak bij het water; een deel van het oranje voedsel was in een bootwrak beland.

Desgevraagd laat ik me door een medewerker van de GGD, dienst dierplaagbeheersing, vertellen dat ratten nooit alleen, maar in families leven. IJburg, zegt hij, is heerlijk voor ratten, want de beesten leven in en bij water. De stap van de grachten van IJburg naar de openbare ruimte is zo gemaakt als er eten op de straat ligt. De rat zal dan op zoek naar eten de wijk intrekken, nooit alleen.

Ik kijk naar de poes die we intussen van het dierenasiel hebben gehaald. Hopelijk schrikt ze de rat af. Ook is de tuin dichtgemaakt voor ongewenst bezoek.

De kosten van het opsporen van de bron zijn overigens voor de beheerder van het binnenterrein van het woonblok. Dat is in ons geval de gemeente Amsterdam. Als het probleem van de rat niet wordt verholpen, zal deze verder de wijk in trekken. Weer zullen mensen  vanwege het gebrek aan hygiëne de wijk de rug toekeren.

Met de invoering van de socialistische Wijk zonder Scheidslijnen komen de middeleeuwen in IJburg ijselijk dichtbij. Wanneer de bruine rat in nota bene de duurste VINEX-wijk van Nederland oprukt.

 

Geef een reactie