‘Radicaliseringsdeskundige’ dekt moskee IJburg

radicalisering

Na berichtgeving op GeenStijl, naar aanleiding van mijn weblog ‘Vreemde tekens in IJburg’, verwijderde de moskee in IJburg in augustus 2014 zowel haar Facebookpagina als website. De moskee bleek radicale connecties te hebben, waaronder een met de radicaal-islamitische Partij van de Eenheid. Ook het logo van de Moslimbroederschap prijkte als profielfoto op de pagina. Sindsdien leidt de moskee een heimelijk bestaan. Wat zich in de moskee afspeelt, onttrekt zich geheel aan het zicht; de gordijnen zijn gesloten en bezoek van ongelovigen (Kafir) is ongewenst. Op de vrijdagmiddag klinken de donderpreken over de straten en wordt er gebeden op de stoep. Wel wordt de moskee door diezelfde ongelovigen gesubsidieerd; de moskee huurt tegen geringe kosten ruimte van woningcorporatie Ymere.

In november 2014 heeft de lokale partij Méérbelangen dan ook schriftelijke vragen gesteld over een eventuele subsidierelatie tussen de moskee en stadsdeel Oost. In december kwamen de antwoorden van‘radicaliseringsdeskundige’ Mohamed Azahaf, projectleider polarisatie en vervreemding in dienst van stadsdeel Oost. Deze ambtenaar, die indertijd door Fatima Elatik, de voormalige stadsdeelvoorzitter Oost, was aangesteld, werd in 2011 door journalist Carel Brendel ontmaskerd. Mohamed Azahaf had virtueel staan juichen bij de moord op Theo van Gogh, in 2004.

Het aanstellen van ‘radicaliseringsdeskundigen’ is een concept van Ahmed Marcouch, indertijd stadsdeelvoorzitter Slotervaart. Na de moord op Theo van Gogh door de geradicaliseerde moslim Mohammed Bouyeri leek het hem een goed idee als er namens het stadsdeel ‘radicaliseringsdeskundigen’ zouden opereren. Deze moslims, afkomstig uit de eigen doelgroep,  zouden radicalisering onder moslimjongeren in de wijk kunnen signaleren en ze op het rechte pad kunnen brengen.

Na de aanslag van januari 2015, waarbij geradicaliseerde Franse jongeren in opdracht van Al Qaida, de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, in Parijs, vermoordden en de opkomst van Islamitische Staat (IS) is radicalisering  van jongeren ineens weer actueel. Ook in de wijken van Nederlandse steden, waaronder van stadsdeel Oost. wonen radicaliserende jongeren. En wat blijkt: de ‘radicaliseringsdeskundige’, die indertijd beleidsmedewerkervan Fatima Elatik was, is nog steeds in dienst van stadsdeel Oost. Volgens Mohamed Azahaf, die Facebookvriend van moskee Al Fourkane IJburg was, zou het bestuur van de moskee Al Fourkane geen radicale connecties hebben. Immers bezoekers zouden de radicale berichten op de Facebookpagina van de moskee hebben achtergelaten. Maar een bron weet te melden dat het hier profielfoto’s betrof en zeker geen foto’s die bezoekers hadden achtergelaten. Er wordt dan ook gejokt over de radicale connecties van moskee IJburg, niet door zomaar iemand, maar door een medewerker van stadsdeel Oost.

De ‘radicaliseringsdeskundige’ laat verder in het midden of er een subsidierelatie bestaat tussen de moskee en stadsdeel Oost. Op de vraag of die er is tussen de gemeente Amsterdam en de moskee luidt het antwoord ‘nee’. De vraag blijft intussen of deze er wel is tussen de moskee en het stadsdeel, via Coalitie IJburg, het samenwerkingsverband van onder meer De Alliantie en stadsdeel Oost, in het kader van de Wijk zonder Scheidlijnen. Het lijkt er dan ook op dat de ‘radicaliseringsdeskundige’ de radicale moskee ‘dekt’.

In het Verenigd Koninkrijk is men inmiddels wakker geschud en heeft de overheid een rapport opgesteld in verband met de ‘Paard van Troje-tactiek’ ofwel ‘entrism’, waarbij radicale moslims instituten infiltreren om zo macht te verwerven voor de invoering van de islamitische wetgeving, de sharia. De vraag rijst hoe ver het paard van Troje in Nederland zal oprukken eer het te laat is en de sharia er is ingevoerd. Te beginnen in de vinexwijk Amsterdam-IJburg.

Zondag 15 maart 2015 door Xandra Lammers

Geef een reactie