Noodlijdende Kerk op IJburg breekt in plaats van heelt

 

IMG_20160405_131924

Vandalisme ruit Kerk op IJburg

De ontkerkelijking van Nederland zet gestaag door. In 2016 gaf maar liefst 67 procent van de Nederlanders aan onkerkelijk te zijn (bron: wikipedia). Kerken worden afgebroken, terwijl moskeeën verrijzen. Vinexwijk Amsterdam-IJburg kent dan ook geen kerkgebouw; voor een moskeegebouw in de wijk wordt geld ingezameld. De Protestantse Kerk Nederland (PKN) huurt een pand in een duistere blokkendoos op Haveneiland-West, de Binnenwaai. De ruit ervan laat een zoveelste ster zien: niet dominee Visser maar Marokkaanse hangjongeren maken hier de dienst uit. De dominee van de Binnenwaai  zoekt toenadering tot het moskeebestuur van de aan de overzijde gelegen moskee. Hij heeft veel met hen gemeen; evenals het moskeebestuur is de dominee sterk anti-Wilders en pro-Palestijns. Er komen weinig mensen naar de kerk. Het is de dominee niet gelukt om een bloeiende gemeente op te bouwen.

Wel heeft de dominee oog voor de noden van de bewoners van de koophuizen met hun hoge hypotheken. Het zijn veelal jonge gezinnen, die met hoge verwachtingen zijn neergestreken in IJburg, onrealistisch hoog, zoals inmiddels is gebleken. Vele willen scheiden, maar kunnen het niet; woonruimte in Amsterdam is schaars en duur.  In de huwelijken van vinexwijk IJburg lopen de spanningen intussen hoog op.

Hetzelfde geldt voor vinexwijk Amersfoort-Vathorst, waar maar liefst een op de twee huwelijken strandt na de geboorte van het eerste kind. Een geschrokken predikant van de kerk in Vathorst, tevens raadslid ChristenUnie, stelt voor om dan maar gratis relatietherapie aan de echtgenoten te verstrekken. Niet breken maar helen.

In IJburg lobbyt de dominee intussen voor parent houses. Huurhuizen van de corporaties voor gescheiden mannen en vrouwen. Hij verschijnt er regelmatig mee in de media. In de praktijk maken vooral ‘op de bank slapende’ mannen (‘bankslapers’) ervan gebruik. Eigenlijk zijn het dan ook mannenhuizen. IJburg kent er inmiddels één en in Nieuw-West zijn er twee. De dominee van IJburg breekt liever dan dat hij heelt. De voorliefde voor breken heeft hij gemeen met de PvdA, die verantwoordelijk is voor de Wijk zonder Scheidslijnen IJburg. Ofwel de Partij van de Afbraak, tevens bedenker/bouwer van ‘de rottige wijk, waarvan mensen depressief worden …’ (bron: NPO radio 1).  De dominee zou het concept van de parent houses het liefste uitbreiden tot in het hele land, ook naar Vathorst. De kerk in Vathorst, die liever heelt dan breekt, wil er niet van weten.

Geef een reactie