IJburg stijgt met stip in Top 10 jeugdcriminaliteit

jeugdcriminaliteit

Terwijl IJburg op vele gebieden achterblijft, doet de wijk het in één opzicht wel goed. Ook in 2014 komt IJburg weer voor in de jeugdcriminaliteitindex van de gemeente Amsterdam, die de gemeente jaarlijks bijhoudt sinds 2007. De vinexwijk staat in deze index met stip op nummer vier in de Top 10 buurten met het hoogste aantal verdachten van jeugdcriminaliteit, gebaseerd op woonplek jongeren. Sinds 2013 is de wijk zelfs met een plek gestegen, van nummer vijf naar nummer vier. Nieuw is dat  IJburg inmiddels ook voorkomt in de Top 10 buurten met de sterkste absolute stijging van incidenten waarvan jongeren worden verdacht, gebaseerd op pleegplaats jongeren, eveneens op nummer vier. IJburg heeft dan ook nu al de twijfelachtige eer om deze lijsten aan te voeren samen met de beruchtste achterstandswijken van Amsterdam, zoals Bijlmer-Oost, Holendrecht en Osdorp-Oost.

Dit alles wekt in het licht van de reeks schokkende ‘incidenten’ van de afgelopen tijd geen verbazing,  bijvoorbeeld, die op en rond het IJburg College, waarbij scholieren woonachtig in IJburg, medescholieren bedreigden en mishandelden. Hierover heeft Het Parool in november 2014 uitvoerig bericht en naar aanleiding hiervan zijn zelfs schriftelijke Kamervragen gesteld.  Ook de recente straatterreur van Marokkaanse jongeren tegen een scholier in de haven, de ‘parel van IJburg’, past in het plaatje. En dan niet te vergeten de vele woninginbraken, gepleegd door jongeren van het eiland zelf. Ook afgelopen vrijdagavond was er weer een ernstig voorval, toen in AH IJburg de pleuris uitbrak. Marokkaanse jongeren verkochten een Surinaamse jongere een mep, waarna de laatste de Marokkanen wist te verjagen met een groot mes, dit alles tot schrik van het winkelende publiek. En dan was er recent het incident op het IJburg College, waarbij jongeren in een ruzie wapens trokken.

Het bestuur heeft met de Wijk zonder Scheidslijnen, waarbij mensen van verschillende pluimage worden gemengd, een probleem geschapen dat onbeheersbaar lijkt; een monster van Frankenstein. De eerste jongerenvoorziening van IJburg, Youthside, moest na drie jaar al de deuren sluiten, nadat er verschillende keren was ingebroken. De welzijnsvoorziening die haar beheerde kon het probleem van de criminele jongeren van IJburg niet aan. De huidige jongerenkeet, IJtopia, op het nieuwe Centrumeiland, is maar één keer in de week geopend en kampt eveneens met een beheersbaarheidprobleem.

Een eenvoudige oplossing voor de jeugdproblematiek van IJburg is er dan ook niet. Onrustbarend is dat deze, gezien de toename van het aantal jongeren, in de komende tijd eerder zal toenemen dan afnemen. Met het sociale experiment Wijk zonder Scheidslijnen heeft het bestuur het monster dan misschien niet willens en wetens gecreëerd, het heeft het wel over de wijk afgeroepen.

Zondag 17 mei 2015 door Xandra Lammers

Eén gedachte over “IJburg stijgt met stip in Top 10 jeugdcriminaliteit

Geef een reactie