Reuring markt prestigeproject tegen Winkelcentrum IJburg

Reuring markt

Niets in IJburg is gewoon, zo ook de nieuwe markt niet. Deze wordt, net als de vorige markt, een ‘uitgezonderde’ markt genoemd, waarvoor de gewone regels niet gelden. De laatste uitgezonderde markt, op het Joris Ivensplein, werd in de zomer van 2013 door de rechter gestopt, omdat zij geen uitgezonderd, maar een regulier karakter had.

De nieuwe markt, de ‘Reuring markt’, wordt, evenmin als de vorige, door de gemeente geëxploiteerd, maar door twee private partijen van IJburg, Crealisatiebureau ‘Poortvliet met franje’ en ‘Stichting Innocomm’. Deze doen er alles aan om de indruk te wekken dat de markt deze keer wel ‘uitgezonderd’ is. De stichting geeft de markt een sociaal tintje, met 20 procent marktkramen voor ´kansenjongeren´. Ook zou de Reuring markt vooral ruimte bieden aan ondernemers van IJburg en het aanbod zou niet regulier, maar aanvullend zijn. Op deze voorwaarden werd de vergunning (concessie) door stadsdeel Oost verleend.

Al wekenlang hingen de reusachtige posters van de nieuwe markt langs de afrit naar IJburg, medegefinancierd door stadsdeel Oost, nog voordat het definitieve instellingsbesluit werd genomen. Hierop ligt in de haven van IJburg een veel te grote vis in de armen van een meisje te glimmen, geen smakelijk gezicht. Op Facebook is de nieuwe markt inmiddels ruim 1000 keer geliket. Eindelijk hoeft men voor de dagelijkse boodschappen het eiland niet meer af, aldus een van de reacties.

Gisteren, zaterdag 23 mei, ging de nieuwe markt dan eindelijk van start, in de haven van IJburg. Het regende en de wind was noordoost. Later op de dag klaarde het wat op. Het aanbod van 25 kramen was regulier, met kip, vlees, vis en groenten; er was een plantenkraam. Het was er stil, behalve bij de groente. Van de 1000 Facebook-fans was niet veel te bekennen. Vrijwel alle ondernemers kwamen van buiten IJburg, Almere, Spakenburg, Amsterdam-Noord, Utrecht en Muiderberg, er was niet één kraam met kansenjongeren. Wel was er een kraampje van Stichting Innocomm. Erachter zat een van de organisatoren van de markt in net pak druk te bellen.

Navraag bij een marktkoopman leerde dat de standplaatsen gepeperd waren; duurder dan normaal. Het was dag één van de markt, maar sommige standhouders keken sip; een lichte wanhoop sloeg zichtbaar toe. Enkele riepen naar je in de hoop wat van hun waar te slijten. Bezoekers van de aan de haven gelegen sportschool zagen hun uitzicht door marktkramen bedorven worden.

Op weg naar het winkelcentrum had het personeel van een lunchtent in hoopvolle afwachting van marktpubliek glossies  op de tafels gelegd. Aan de Diemerparklaan had een optimistische ondernemer alle waar buiten uitgestald. Het was er uitgestorven. Eén belofte van de organisatie van de nieuwe markt was dat de markt meer winkelpubliek in IJburg zou weten te houden. Dit publiek zou dan vanuit de markt in de haven ook het winkelcentrum aandoen. Maar in het winkelcentrum was het zo mogelijk stiller dan anders. Bij de Vomar liep anderhalve klant.

Vanuit Winkelcentrum IJburg is opnieuw weerstand tegen de markt; het heeft een zienswijze tegen het concept-instellingsbesluit ingediend. Naar verwachting zullen de winkeliers opnieuw naar de rechter gaan, nu de markt volgens hen een prestigeproject is tegen Winkelcentrum IJburg, omdat het stadsdeel de vorige keer bij de rechter bakzeil heeft gehaald. Zoals het er nu uitziet, zal de nieuwe markt aan de verwachtingen noch aan de voorwaarden voldoen en zal zij geen reuring in de vinexwijk brengen. De markt zal mogelijk in Winkelcentrum IJburg zelfs verdere leegstand geven. Meer lege panden in het noodlijdende winkelcentrum verslechtert de toch al geringe leefbaarheid van de wijk.

Zondag 24 mei 2015 door Xandra Lammers

Geef een reactie