Duistere woontorens in IJburg

 

naamloos

Dat de sociale woningbouw op het Haveneiland werd geplaagd door criminaliteit en sociale spanningen was al wel bekend, maar dat dit verderf zelfs de kooptorens in IJburg aanvrat, was nieuw, althans voor mij. Laatst sprak ik een bewoner van een ervan. Deze is gelegen in het eerste blok dat werd opgeleverd op Haveneiland-West, een hoge donkere toren die in de winter de wind omtovert tot een venijnige poolstroom. In de zomer klinken er Arabische klanken vanuit de woonflats. Er zijn er inmiddels heel wat te koop. Ik vroeg me altijd al af waarom.

‘Er gebeurt heel veel in IJburg wat het daglicht niet kan verdragen’, vertelde de vrouw me. Er stopte een politieauto voor de deur van een appartementengebouw. Een agent stapte uit en belde aan. Hij had een papier in zijn hand. Er werd niet opengedaan. Ze wees naar het appartementengebouw ernaast. ‘Daar is al een wietplantage opgerold, op de begane grond. Sindsdien staat het leeg. Zie je, allemaal donkere appartementen, de rest is ook leeg, alleen die is bewoond.’ Er stonden gevulde wasrekken voor het raam. ‘Dat is toch koop …. Oh, dat wist ik niet’, zei ze toen ik vertelde dat het dure huur was. De gordijnen, die bij appartementen als lappen voor de ramen waren gedrapeerd, verraden dat deze inmiddels sociale huur waren.

Ze vervolgde dat alleen al in haar toren een wietplantage was ontmanteld. ‘Onderhuur… het lukte de oorspronkelijke koper niet om het appartement te verkopen. Dan sta je in de lift met criminelen. Het kwam uit omdat er veel elektriciteit werd afgetapt … Opgerold. Hetzelfde verhaal boven ons … Mooie meiden ineens in de lift, dure auto’s voor de deur. De oorspronkelijke bewoner zat in Spanje. Was zijn baan kwijtgeraakt en verhuurde zijn flat onder. Zware criminelen. Het kwam uit en de hele bende is opgerold.’ ‘Waarom lees ik dat niet in de kranten?’,  vroeg ik verbijsterd. Ik wist alleen van een criminele bende verderop in de straat. ‘Oh ja, heeft wel in de krant gestaan.’ De wietplantage kon ik bevestigen, want ik had containers voor de deur van het gebouw gezien, maar criminele bendes … Het verbaasde me weer niets.

‘Voor je kind is het hier ook niet goed vertoeven … Er rijden auto’s rond met criminele jongeren die nietsvermoedende jonge jongens oppikken om criminele klusjes voor ze op te knappen. Ze worden betaald per jongen die ze ‘vangen’.  De politie weet er van.’ ‘En IJburg was juist bedoeld om gezinnen te behouden voor de stad …’, zei ik.

Zondag 18 januari 2015 door Xandra Lammers

Geef een reactie