Ben ik een Deplorable of zijn we dat allen? (Met update)

Nog steeds heb ik de hoop dat president Donald J. Trump de Amerikaanse verkiezingen 2020 van Joe Biden wint. In 2016 had Donald Trump de verkiezingen onverwachts gewonnen. Ik was een van de weinigen dit hadden voorzien. Met dank aan de Deplorables. Niemand had met hen gerekend. De vergeten groep, de verweesden van de samenleving, voor wie Donald Trump als enige hart had getoond.

Ben ik misschien ook een Deplorable?, vraag ik me inmiddels af. Immers, in een tijd van economische hysterie had ik in IJburg een huis gekocht. Alles was mogelijk in 2004. Elke hypotheek kon worden verleend. Aflossingsvrij, geen probleem. Nadat de economie in 2008 instortte met inbegrip van de huizenmarkt stond ons tweede huis dat we het jaar ervoor in IJburg hadden gekocht onder water; de kredietcrisis diende zich aan. Jaloers keek ik naar de Verenigde Staten waar bewoners hun sleutel konden inleveren en de hypotheek werd ingelost. Schuldenvrij. Na enige tijd krabbelde de markt langzaam weer op. Banken werden gered. Hypotheekeisen werden onverbiddelijk aangeschroefd. Het werk kwam weer op gang en ‘zorgeloos’ leefde iedereen verder. Totdat in maart 2020 zich een nieuwe ramp voordeed, de coronacrisis, een pandemie.

Het was opnieuw dikke pech. De B&B die we even ervoor waren begonnen, liep als een trein totdat het noodlot andermaal toesloeg; de tweede keer sinds we in IJburg waren geland. Of misschien was het wel de derde keer. Je zou kunnen verdedigen dat een koophuis in de Wijk zonder Scheidslijnen IJburg in zichzelf al een ramp is.

Ineens hebben de meesten van ons, tenzij zij een ‘vitaal beroep’ hebben, de pech dat de samenleving op hun werk in het geheel niet zit te wachten. Horeca, cultuur, toerisme. Alles wat het leven voor velen de moeite maakt, is tot stilstand gekomen. We zijn nu allen Deplorables. Het enige wat je rest is wachten tot ook deze ramp verleden tijd is.

19 november 2020

Update 25-11: Een derde nachtmerrie heeft zich inmiddels aangediend, nu de gemeente Amsterdam een plan heeft ontwikkeld om van Amsterdam-IJburg één groot windmolenpark te maken. Buiten de ring Amsterdam is kennelijk alles geoorloofd, als het aan de elite ligt. Als je geen Deplorable wilt zijn, kies dan liever niet voor Amsterdam-IJburg, maar blijf lekker op je plek binnen de ring.

Geef een reactie