Verandert Amsterdam-IJburg in coronagebied? (met updates)

Basisschool Laterna Magica, IJburg

Zaterdagavond passeren we op weg naar tram 26 een groot bord dat politie Amsterdam in onze wijk heeft geplaatst in verband met de straatrovenplaag in IJburg; ‘Snel gezien is snel gejat’. Het is de slogan die de gemeente en politie hebben bedacht ter preventie van de recente straatroven, minstens 19 sinds januari 2020. Onze tramhalte is een hotspot. In de tram rijden er vijf beveiligingsmensen mee ter voorkoming van de berovingen. Het geeft het gevoel dat je in een getto bent beland.

Een dag eerder werd bekend dat het eerste geval van de variant 2019-nCoV van het coronavirus, dat zich sinds eind 2019 via Wuhan, China, wereldwijd verspreidt, in Amsterdam is gesignaleerd (patient 2 in Nederland). Het blijkt een bewoner van Amsterdam-IJburg te zijn, die tijdelijk in Diemen woont, omdat haar huis wordt verbouwd. Haar partner en een van haar drie kinderen is ook besmet. De klachten zijn licht, dus ze krijgen thuisisolatie. Wat wil zeggen dat je het huis niet in of uit mag voor de duur dat je anderen kunt besmetten. De vrouw was eerder in Lombardije, Italië, geweest, een gebied waar het virus heerst. Ze is het tweede coronageval in Nederland. De eerste besmetting in Nederland was op donderdag. Een man uit Limburg had het virus eveneens in Lombardije opgedaan. Inmiddels staat de teller in Nederland op vierentwintig. (Update 4-3: Het besmette kind van de vrouw blijkt overigens deze week toch weer niet besmet te zijn.) (Update8-3:In Nederland neemt het aantal besmettingen met het virus razendsnel toe. Vandaag maakte het RIVM bekend dat er 265 besmettingen zijn, waarvan 3 mensen zijn overleden.)

Het blijkt dat de Amsterdamse vrouw die dinsdag al besmet was de woensdag erna  luizenmoeder is geweest op de basisschool in IJburg van een van haar (niet-besmette) kinderen. Een nieuwe plaag doet vinexwijk IJburg aan. Desondanks kan volgens de gemeente Amsterdam basisschool Laterna Magica ‘gewoon’ opengaan. Het kinderdagverblijf van haar andere wel-besmette kind in Zuidoost sluit veiligheidshalve op eigen initiatief voor twee weken de deuren. Dat is de periode dat een besmet persoon anderen kan besmetten.

De prangende vraag rijst intussen of de Gemeentelijk Gezondheiddienst (GGD) Amsterdam op de basisschool in IJburg contactonderzoek heeft verricht, dat wil zeggen, of alle kinderen die de vrouw op luizen heeft onderzocht, op een eventuele besmetting met het Wuhan-virus zijn bekeken. Besmette kinderen kunnen immers niet alleen kinderen maar ook volwassenen aansteken. Hoe ouder de besmette persoon, hoe groter het risico dat de persoon overlijdt. De burgemeester en GGD Amsterdam, die de hele coronaviruscrisis lichtvaardig lijken op te vatten, reppen hierover tijdens de ingelaste persconferentie met geen woord.

Veiligheidshalve gaan we vanwege de broze gezondheid van een van ons dan ook even niet meer naar Winkelcentrum in IJburg. Je weet niet of de winkelwagentjes, mandjes er zijn ontsmet. Naar verluidt, kan het virus er tot vijf dagen overleven.

In China zijn er inmiddels 90.937 besmettingen van het Wuhan-virus en 3117 doden. In Europa zijn er 2200 besmettingen en 54 doden. Dat wil zeggen dat in China de mortaliteit 3,4% is en in Europa 2,5%. De mortaliteit van de Spaanse griep, van 1918-1919, zou 2 tot 3% zijn geweest. Aan de Spaanse griep zijn wereldwijd twintig tot honderd miljoen mensen overleden. Aan de seizoensgriep overlijdt 0,1% van de besmette personen. Het zijn de feiten. Over het nieuwe virus is verder nog veel onbekend.

Van de overheidsinstantie het Rijksinstituut voor Volksgezondheid
en Milieu (RIVM) moet je het wat informatie betreft in elk geval niet hebben. Als gevolg van onvolledige voorlichting van dit instituut belandden besmette mensen zonder verder onderzoek op de IC. Waardoor de bewuste ziekenhuizen gedwongen waren de deuren te sluiten.

In Amsterdam-IJburg zijn sinds de getroffen basisschool openging geen nieuwe besmettingen bekend. Als dat wel het geval is, verandert IJburg zonder extra maatregelen wellicht in een coronagebied, een spookgebied. Dan wordt de wijk hermetisch afgesloten zoals bekend van steden in China en in Hong Kong. Hopelijk zal blijken dat dit een nachtmerrie is, waaruit we snel zullen ontwaken.

Update 15-3-2020: Sinds de wereldgezondheidorganisatie WHO op elf maart het Wuhan-virus als een pandemie heeft aangemerkt, is Europa in een coronarampgebied veranderd. De situatie in Europese coronabrandhaarden verslechtert met de dag. In Italië en Spanje is de noodtoestand uitgeroepen. De Verenigde Staten weren in verband met het Wuhan-virus intussen alle vluchten uit Euro-landen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft aangegeven dat 60% tot 70% van de Duitse bevolking besmet zal worden door het virus; dat zijn 45 miljoen mensen. Ook in Nederland valt te verwachten dat 60 tot 70% van de bevolking besmet zal raken, vertelde deskundige Bont in WNL op zondag. Hij noemde de pandemie de nieuwe Spaanse griep, waar van 1918-1919 20 tot 100 miljoen mensen aan zijn gestorven. Volgens de WHO is het percentage dat aan het virus zal overlijden, 3,4%. Dat wil zeggen dat 300.000 Nederlanders aan het virus zullen overlijden. In dat geval zouden er zelfs meer mensen aan het Wuhan-virus dan indertijd aan de Spaanse griep sterven. De Israelische regering heeft zeer strikte maatregelen genomen om de bevolking voor het virus te behoeden. Het land is ‘at war with an invisible enemy’.

Vomar IJburg, vrijdag 13-3-2020

Er wordt wereldwijd gehamsterd; in de VS, London, Israel. Ook in winkelcentrum IJburg waren de schappen van de supermarkten in no time leeg. Een lockdown zoals in andere Europese landen nadert met de dag. De eerste stap is inmiddels gezet.

Update 16-4-2020:
De ‘intelligente lockdown’ ging op 15 maart jl. in. Binnenblijven is het devies. We worden geacht alleen voor de dagelijkse boodschappen en een wandelingetje naar buiten te gaan.  En ons wordt op het hart gedrukt om anderhalve meter afstand te houden. Mondkapjes zijn volgens het RIVM een schijnoplossing. Er wordt niet streng gehandhaafd zoals in Frankrijk. Iedereen met (lichte) verkoudheidsklachten moet binnenblijven, want de bevolking wordt niet getest. Buren verpozen in de tuin. Mensen werken thuis en de kinderen gaan niet naar school. Gelukkig is het mooi weer.

Een bezoekje aan het winkelcentrum blijkt ineens een hachelijke onderneming. Bij gebrek aan mondkapjes is het maar de vraag of je er geen besmetting oploopt. Ik doe een sjaal voor mijn mond. Albert Heijn IJburg heeft net als andere supermarkten een deurbeleid, waarbij voor elke 100 m2 winkelruimte tien mensen worden toegelaten. Op de stoep en bij de kassa’s geven geelzwarte strepen de anderhalve meter aan. Buiten die afbakening houdt niet iedereen zich hieraan. Een man loopt zingend vlak langs me, terwijl hij ‘Is dat alles?’ meezingt. Hij kijkt me plagerig aan. Sommigen beseffen de ernst van deze pandemie nog steeds niet. Coronaspugen is inmiddels strafbaar gesteld. Het is poging tot doodslag.

Het is half zeven ’s avonds en het Joris Ivensplein heeft zich gevuld met grote groepen allochtone jongeren, die lak hebben aan de coronaregels. Ze staan vlak op elkaar en schreeuwen. De jongeren zijn de baas op het plein. Handhaving is in geen velden of wegen te bekennen. Volgens de voorschriften van het RIVM en de overheid word je geacht in de buurt boodschappen te doen zonder mondkapjes. In het geval van IJburg lijkt dit een doodvonnis.

Amsterdam, 3 maart 2020

Geef een reactie