‘Perspectief’ in coronatijd

Het woord ‘perspectief’ zoemt al een tijdje in de coronasamenleving rond. Het is kennelijk bedacht door het Outbreak Management Team (OMT) onder druk van het bedrijfsleven. Een slimme vinding is het wel. Want perspectief wil zeggen invalshoek, kansen, toekomst. Bedoeld wordt in deze barre tijden toekomstperspectief voor bepaalde ondernemers, want bij de horeca, kappers, het toerisme, is de bedrijvigheid volledig stilgevallen. Naarmate het woord perspectief vaker valt, begint het me tegen te staan. Zolang het virus onder ons is, heb ik geen behoefte aan een restaurant-, kappers- of bioscoopbezoek. Er zijn belangrijker dingen. De wereld zit nog steeds midden in een pandemie.

Kennelijk is dit soort ondernemers afhankelijk van de klant maar als klant ben ik dat veel minder van hen. Iets wat ik vroeger als onontbeerlijk zag, blijkt het niet te zijn. Je kunt heel goed een tijdje zonder kapper, of een etentje buiten de deur. Op YouTube-tutorials kun je prima leren knippen en feestelijk eten van een restaurant kun je ook thuis. Het bespaart je bovendien veel geld in coronatijd.

De Bed and Breakfast, die we even voor het covid-19 op 27 februari in Nederland arriveerde, waren gestart, is inmiddels geen vrolijke bedoeling meer. Terwijl 2020 een prachtig jaar voor het toerisme beloofde te worden met grote evenementen zoals Sail 2020, moesten we wel even slikken toen de eerste annuleringen kwamen, want deels zijn we afhankelijk van de inkomsten ervan. Maar de pech van het covid-19 treft een ieder. Jongeren, (kwetsbare) ouderen, ondernemers, mensen in de zorg, die overbelast zijn. Zondagspartij D66 denkt er als enige overigens heel anders over, want als het aan deze partij ligt, zullen in Amsterdam bedrijven zoals horeca, nachtclubs, bioscopen, de deuren alleen voor jeugdig publiek openen en zullen (kwetsbare) ouderen van 60+ van enig vertier worden buitengesloten. Blij word je er niet van.

Het nabije toekomstsperspectief oogt inmiddels somber. Het covid-19 heerst immers nog steeds. Een vaccin zal wel even op zich laten wachten, als het er al ooit komt. Met veel extra (hygiëne)maatregelen zouden bedrijven, zoals restaurants, bioscopen, hotels weer kunnen beginnen. In de media lees ik dat in Spanje de kamers hotels twee keer per dag geheel moeten worden ontsmet. Toeristen blijven vooralsnog weg. Er starten speciale Covid-19-proof-reizen, terwijl de grenzen van veel landen voor toerisme nog gesloten zijn. In een afgesloten resort vakantie vieren, als een soort experiment. Niemand weet of niet een van de anderen besmet is, terwijl het virus er eventueel vrolijk rondwaart. Familie vertelt blij dat de Duitsers binnenkort wel weer naar Amsterdam zullen afreizen, als in Duitsland de grenzen voor Nederland opengaan. Zolang het virus heerst, is er geen toekomstperspectief met enige zorgeloosheid, wat een voorwaarde is voor een normaal leven. Daaraan kunnen zelfs de knappe koppen van het OMT niets veranderen.

Geef een reactie