In deze tijden is leven in een westerse grote stad riskant

Meer dan 30 jaar geleden, tijdens de Golfoorlog, veranderde het immer saaie rustige korfbalpleintje in de Amsterdamse Rivierenbuurt, waarop ik destijds uitkeek, in een oorlogsgebied. Marokkaanse jongeren kwam vanaf de Pijp, via een bruggetje, naar onze buurt om er op ons plein autobanden in de fik te steken. De sfeer werd er ronduit grimmig. De politie moest er aan te pas komen om de rust te laten wederkeren.

Enige tijd later fietste ik vanaf mijn kamer, aan de Reggestraat, naar het tuincentrum via de Vrijheidslaan om er planten te kopen. Toen ik terugfietste was ik getuige van een weerzinwekkend tafereel op de Berlagebrug. Een brandweerman, gekleed in ceremonieel tenue stond bij een brandweerwagen en was zichtbaar geschokt; naast hem stond een Marokkaans jongetje, die met zijn hand een gebaar maakte van een mes dat een keel doorsnijdt.

Deze twee gebeurtenissen waren lang voor de islamitische aanslag op het World Trade Centre, op 9 september 2001, waarbij honderden doden vielen, en van de afschuwelijke moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, die beiden, als eersten in Nederland, waarschuwden voor de gevaren van de Islam.

Nu een oorlog woedt tussen Hamas en Israël, na de barbaarse slachtpartij van de soldaten van Allah, in kibboetsen in Israël, wordt de sfeer ook in de westerse grote steden steeds grimmiger. Niet verwonderlijk aangezien een groot deel van de bevolking er inmiddels uit aanhangers van de islam bestaat, die automatisch de kant kiezen van Palestina en anti-Israël zijn.

In de straten van West-Europese hoofdsteden zijn sinds het uitbreken van de oorlog, op 7 oktober 2023, grote demonstraties gehouden, waarbij ook terreurgroep Hamas werd verheerlijkt. De westerse veiligheidsdiensten draaien overuren. Het risico dat het islamitische geweld naar de buurten van westerse grote steden overslaat is levensgroot. In alle wijken waar veel Marokkanen wonen, zoals in Brussel en ook in Amsterdam, zullen de spanningen steeds hoger oplopen.

In deze tijden kun je beter niet in een grote westerse stad wonen; het leven is er riskant.

Geef een reactie