Een bezoek aan Winkelcentrum IJburg is allesbehalve een feest. De architectuur oogt armoedig, alsof het geld op was; het waait er harder dan gemiddeld en bomen kunnen er niet groeien. Het enige positieve is dat het alweer de 3e ster voor veiligheid door politie en stadsdeel kreeg uitgereikt en dat de rijen bij de kassa er zelden lang zijn. Kapitaalkrachtigen ontvluchten het winkelcentrum sinds jaar en dag. De sociaal zwakkeren blijven over.
Het is een vicieuze cirkel: klandizie blijft uit en omdat het duur is voorraden aan te houden, slinkt de verse waar, waardoor je er naast grijpt als je er met een boodschappenlijstje rondloopt. Het is niet verwonderlijk dat mensen liever een wel goedgevulde Albert Heijn aandoen, zoals die in winkelcentrum Maxis Muiden. Zelfs nu de ‘Nuonweg’ voor verkeer afgesloten is, blijft men het winkelcentrum mijden.
Het wekt dan ook geen verbazing dat de ‘hippe’ jonge bewoner van IJburg, voor zover die op het eiland woont, zo ver mogelijk van het winkelcentrum, in de haven van IJburg, een markt wil starten. Hopelijk brengt deze reuring, waarvan het hele eiland profiteert. Of de markt er komt, is onzeker, nu de winkeliersvereniging van Winkelcentrum IJburg een zienswijze heeft ingediend, waarin zij aangeeft dat de markt geen ‘uitgezonderde markt’ is. Dat was de reden dat een eerdere markt in IJburg, op het Joris Ivensplein, door de rechter werd gestopt. Voor de oppervlakkige waarnemer ademen de plezierboten en de terrassen aan het water, een sfeer van glamour en luxe. Met de ogen half open waan je je er in Saint-Tropez; in je exclusieve kleren kun je er flaneren, nadat je een dure SUV vanaf Rieteiland-Oost of het Kleine Rieteiland in een parkeervak hebt gemanoeuvreerd.
De doorgewinterde waarnemer ziet de leegstand en ook hier hebben ondernemers moeite om het hoofd boven water te houden. In de vierkanten haven met dito gebouwen waait de felle noordoostenwind vanaf het IJsselmeer bovengemiddeld; de architectuur is er eenvormig en de Wijk zonder Scheidslijnen rukt genadeloos op; niet voor niets kleurt het gebied op de Leefbarometer oranje. Getuige ook de recente straatterreur in de haven en het trapveldje op de lege kavel vlak ernaast.
Wat de reden ervan ook is: zij die het kunnen betalen, keren het eiland de rug toe om elders te shoppen. En zij die het echt kunnen betalen, komen er niet wonen of vertrekken naar oorden waar reuring is.
Update 4-5: Reuring-markt heeft een grote poster laten ophangen bij de Heerma-brug (afslag S114) richting IJburg. Op de poster is te lezen dat de markt definitief van start gaat, met als voorlopige datum 16 mei. De poster is medegefinancierd door stadsdeel Oost. Het conceptinstellingsbesluit voor de Reuring-markt is door de winkeliers van Winkelcentrum IJburg inmiddels juridisch aangevochten. Het stadsdeel wekt met het medefinancieren van de posters voor Reuring-markt de schijn dat zij (financieel) belang heeft bij het doorgaan van de markt, terwijl zij het definitieve instellingsbesluit voor de markt in alle onafhankelijkheid moet nemen.
Zondag 3 mei 2015 door Xandra Lammers