Schietpartijen aan verkeerde kant van VINEX-wijk Amsterdam-IJburg

Solid 1, IJburg

Enige weken geleden was er een schietpartij vlak bij Winkelcentrum IJburg. Het winkelcentrum is gelegen aan de verkeerde zijde van de IJburglaan, die VINEX-wijk Amsterdam IJburg doorkruist. De schietpartij vond op klaarlichte dag plaats in Solid 1. Een megalomaan project van woningbouwvereniging Stadgenoot, dat mislukte. Als gevolg van het ontbreken van vraag ernaar werd slechts een deel ervan gerealiseerd. Inmiddels is het grotendeels buiten Woningnet om aan sociaal zwakkeren verhuurd. Het in grijze steen opgetrokken gebouw oogt als een kille tante, naast wie niemand wil plaatsnemen.

Na de schietpartij, waarbij een gewonde viel, kwam de politie met een burgernetoproep om uit te kijken naar drie mannen, een van Noord-Afrikaanse, een van Columbiaanse en een van autochtone afkomst. Het gaf een gevoel van onveiligheid dat er mogelijk drie vuurwapengevaarlijke mannen in de wijk rondliepen.

Sinds jaar en dag kent Amsterdam-IJburg een ‘goede’ en een ‘verkeerde’ kant. Aan de goede kant is nauwelijks sociale menging toegepast. Aan de andere kant is door de gemeente Amsterdam naar hartenlust aan sociale menging gedaan, met de Wijk zonder Scheidslijnen IJburg. Hierbij zijn in duistere woonblokken groepen bij elkaar gezet, die in een normale situatie niet bij elkaar zouden wonen. Kopers en grote migrantengezinnen. Een socialistisch experiment.

Vrijwel direct nadat de eerste gemengde blokken in 2008 werden opgeleverd ontstonden er spanningen. Aan de goede kant van de IJburglaan werd (en wordt) door bakfietsvaders en -moeders geklaagd over ‘hullie’ van de verkeerde kant. Zij verpesten het voor de goede kant.

Dit was de vijfde schietpartij in IJburg, die alle aan de verkeerde kant plaatsvonden. Een ervan in de sociale woningbouw bij me om de hoek. Het lijkt dat de zware criminaliteit zich in IJburg begint te wortelen. Onlangs kwam bijvoorbeeld een Marokkaanse jongere van de Top600 vrij nadat hij voor wapenbezit gevangen had gezeten. Hij is een van de velen. Hij loopt nu weer ongehinderd in IJburg rond. In maart 2018 worden de containerhuizen voor statushouders aan de Daguerrestraat opgeleverd. Gelegen aan de verkeerde kant van IJburg. Statushouders zijn evenals Marokkaanse jongeren oververtegenwoordigd in de (zware) criminaliteit.

Het wekt geen verbazing dat de goede kant tot nu toe werd gevrijwaard van dergelijke ‘incidenten’. Anders dan aan de verkeerde kant, werd hier niet met de Wijk zonder Scheidslijnen geëxperimenteerd.

Geef een reactie